Šest mjeseci od proglašenja neradne nedjelje u bijeljinskim trgovinama

16.06.2022.

 

 

Vlasnici trgovačkih lanaca koji posluju na području Bijeljine nisu  zadovoljni  odlukom o proglašenju neradne nedjelje za trgovine, koja je na snazi već šest mjeseci.

Tokom vikenda, pogotovo nedjeljom, sve do kraja prošle godine, veliki broj gostiju stizao je  u Bijeljinu iz susjedne Srbije, ali i iz Hrvatske, jer je Bijeljina doživljavana kao pogranični grad u kojem se može  napuniti rezervoar  gorivom, obaviti dobar šoping s povratom PDV-a, te provesti nekoliko ugodnih sati u razgledanju turističkih znamenitosti, ali i uživajući u gastro – ponudi brojnih ugostiteljskih objekata.

BOST: Pad prometa zbog neradne nedjelje

Mirjana Mičukić, menadžer, voditelj poslovnih centara u preduzeću “Bost” kaže da od njihovih petnaest trgovinskih objekata nedjeljom ne radi trinaest marketa.

“Nedjeljom rade samo dva dragstrora i to puno radno vrijeme. Naravno da je došlo do pada prometa, jer je teško nadomjestiti ono što smo mogli zaraditi nedjeljom. Neko mora shvatiti da većina građana, a veliki broj njih radi šest dana u sedmici, jedino nedjeljom može obaviti kupovinu.  Mi nismo smanjivali broj radnika, jer su nam radnici  prioritet u ovoj situaciji. Izvršili smo preraspodjelu poslova i zadržali smo sve radnike”, kaže Mirjana Mičukić. 

Sanja Krstanović, trgovkinja  koja već trinaest godina radi u “Bostu”, kaže da joj neradna nedjelja pruža mogućnost da bude sa svojom djecom, da se naspava i odmori od posla u smjenama.

 

“Mogu biti sa svojom djecom, mogu im se maksimalno posvetiti. Ne žurim toga dana u prvu ili drugu smjenu. Planiramo porodična druženja, odlazak u goste, u šetnju. Moj trogodišnji sin traži, a to je i razumljivo, veću pažnju roditelja u toj uzrasnoj dobi”, kaže Sanja Krstanović.

Željko Nedić, predsjednik bijeljinskog sindikata kaže da u proteklih šest godina Sindikat nije evidentirao otpuštanja radnika u sektoru trgovine zbog uvođenja neradne nedjelje.

Zanimljivo je da predstavnici velikog trgovinskog lanca “Fis” Vitez nisu željeli komentarisati navedenu odluku, iako su oni bili najviše zainteresovani za rad nedjeljom zbog velikog broja gostiju koji su stizali iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice i brojnih drugih gradova susjedne nam Srbije.

 Dijana Brkan, voditelj marketinga u “Fis”- u Vitez kratko je rekla  da podatke o efektima uvođenja neradne nedjelje, po njenom mišljenju, vjerovatno imaju u lokalnoj upravi, odakle je i potekla sama ideja. 

Bingo: Rano govoriti o efektima na poslovanje

Na naše pitanje, upućeno Kompšaniji “Bingo” Tuzla, kako se odluka o neradnoj nedjelji odrazila na rad njihovih prodajnih objekata u Bijeljini, odgovoreno nam je da je “još rano govoriti o uticaju na poslovanje i promet”, ali da njihove službe prate razvoj situacije I da će u skladu s tim prilagođavati svoje poslovanje.

Bingo kao kompanija poštuje sve zakonske propise i odluke nadležnih organa i podržavat ćemo sve propise koji kvalitetno regulišu našu branšu uz ista pravila za sve kompanije. Radnici su snaga naše kompanije i uvijek ćemo pronaći način da ne budu na negativnom udaru eventualnih promjena. Bingo je najveći trgovački lanac u konstantnoj ekspanziji tako da nam prilagođavanje novim pravilima trenutno ne predstavlja veći izazov”, naveli su iz Kompanije “Bingo”. 

PPK Bijeljina: Negativni efekti odluke o neradnoj nedjelji

U Područnoj privrednoj komori Bijeljina kažu da su, nakon sjednice Upravnog odbora Komore, održane drugog juna, uputili inicijativu za stavljanje van snage ili izmjenu Odluke o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko – preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada Bijeljina, ali iz kabineta gradonačelnika  još uvijek nisu dobili odgovor.

“Područna privredna komora napominje da donošenju jedne ovakve odluke nije prethodila široka stručna javna rasprava, što je neophodno kada su u pitanju odluke koje mogu imati dalekosežne, direktne i indirektne, posljedice po poslovanje velikog broja privrednih društava.U trgovinskim objektima tokom vikenda promet je u dane vikenda bio veći za 30 odsto u odnosu na radne dane, zbog dolaska stranih državljana. Blizina državne granice jedna je od komparativnih prednosti Bijeljine u odnosu na druge opštine. Oko 40 odsto gostiju posjećuje Bijeljinu vikendom u odnosu na radne dane. Strani državljani ostvaruju pogodnost zbog povrata PDV-a, sipaju gorivo, posjećuju turističke i ugostiteljske objekte. Sporna odluka negativno utiče i na poslovanje ugostiteljskih i turističkih objekata, iako se inicijalno na njih ne odnosi. Maloprodajni trgovinski objekti su, takođe, prijavili pad prometa od oko 10 odsto. Što se tiče zaposlenih, broj radnika smanjen je za osam do 10 odsto u odnosu na vrijeme prije donošenja odluke”, navedeno je u saopštenju koje je potpisao Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

Bijeljina.com