Sava u Novom kod Vršana poplavila oranice

22.01.2023.

Visok vodostaj Save i podzemne vode, koje su se u međuvremenu aktivirale, izazvale su plavljenje oraničnih površina na području Mjesne zajednice Novi kod Vršana.

Kako su nam rekli u Odsjeku za civilnu zaštitu Gradske uprave Bijeljina, opasnosti po seoska imanja i stambene objekte nema i oni nisu ugroženi od vodenog talasa Save.


“Na ovom području visok je vodostaj rječica Gnjica i Lukavac, ali su one još uvijek u koritima. Vodostaj Drine i Save je u opadanju, tako da je trenutno poplavljeno jedino vikend – naselje u Amajlijama i Janji”, saznali smo u Odsjeku za civlinu zaštitu, gdje se permanentno prati stanje vodostaja Drine i Save i o tome obavještavaju nadležni organi i službe.

Inače, ako je riječ o području Mjesne zajednice Novi kod Vršana, poljoprivredno zemljište, koje često plavi Sava, dio je nebranjenog pojasa. Vodoprivredni stručnjaci su svojevremeno izračunali da bi bilo preskupo graditi odbrambeni nasip na tom dijelu vodotoka rijeke Save. Prema pričama starijih mještana, koje se prenose s koljena na koljeno, Sava je znala plaviti poljoprivredno zemljište gotovo svakog proljeća, nakon velikih kiša, ali i u jesen, kada je u toku berba kukuruza. Neki se sjećaju da se kukuruz brao iz čamaca, jer nije bilo drugog načina da se uđe u poplavljene njive.

Bijeljina.com