“Sad ga udari” Dva muškarca nemilosrdno tukli konja i sve prenosili uživo na Fejsbuku

13.09.2023. - Aktuelno

Hrvatski mediji tokom jučerašnjeg dana objavili su uznemirujući snimak na kojem dva muškarca nemilosrdno zlostavljaju konja.

Zlostavljanje, za koje tvrde da se ne dešava prvi put, dogodilo se u naselju Orlovac kod Karlovca.

Muškarac koji je sve snimao više puta govori:

“Dobro je, nemoj ga više”, rekao je.

Međutim, nakon što se konj ritnuo, isti muškarac daje zlostavljaču uputu:

“Sad ga udari!” moglo se čuti na snimku.

Zlostavljač potom nastavlja batinom udarati konja, a pridružuje mu se i drugi koji udara konja po glavi.

Udruženje Prijatelji životinja prijavila je u srijedu Državnom inspektoratu ovaj slučaj. U prijavi su naveli identitet počinitelja, ali i dokaze koji ukazuju na to da je zlostavljač i ranije zlostavljao konja te se time hvalio na društvenim mrežama. Upravo zbog toga, traže žurni inspekcijski nadzor.

“Treba mu oduzeti sve konje i krave”

Navode da je potrebno hitnim mjerama osigurati veterinarsku pomoć zlostavljanom konju i njegovo smještanje u prikladne uslove, ali i da je nužno, zbog karakteristika ličnosti zlostavljača i dokaza da se redovno iživljava na konjima, oduzeti mu sve konje i krave te izreći i zabranu nabavljanja i držanja novih životinja kako bi se spriječili slični prekršaji.

Prijatelji životinja su medijima poslali i fotografije koje prikazuju konja koji izvlači trupce iz šume. Konj na fotografiji oko vrata ima sličnu ormu kao i konj sa snimke.

Upozorili su da je iz snimaka koje su priložili vidljivo da je udaranje i maltretiranje konja uobičajena i svakodnevna praksa počinitelja i ljudi koji ga okružuju, pa čak i djeca udaraju konja. Životinje su u kontinuitetu izložene zlostavljanju, što ukazuje na to da snimka batinjanja konja nije izuzetak, već pravilo, no za sve to ne sazna se zato što nije javno objavljeno, kažu Prijatelji životinja.

Dodali su da treba utvrditi i jesu li konji testirani na bolesti kako je to zakonski propisano radi ranog otkrivanja i praćenja prevencije određenih bolesti kopitara, kao i je li zlostavljač korisnik pomoći Ministarstva poljoprivrede kako bi mu se ukinule, a da mu se u slučaju budućih zahtjeva ne odobre.

Snimka žestokog zlostavljanja konja prenošena je uživo na Fejsbuku, pri čemu su neki od prijatelja zlostavljača podsticali mučenje životinje komentarima poput: “Ideš ga probati”, “Ovaj nikad nije vozio izgleda”, “Nikad taj vozit neće” i pritom stavljali emotikone koji plaču od smijeha, piše Index.hr.

Izvor: Srpska info