Ruši se “Kod kralja”

22.05.2023. - Aktuelno

 Nakon više od dvadeset godina, koliko je prošlo od evidentiranja vlasnika i utvrđivanja suvlasničkih odnosa na ovoj polusrušenoj zgradi u centru grada, konačno je postignut dogovor oko njene dalje sudbine.

 Zgrada će biti srušena i na njenom mjestu biće izgrađena petospratnica, ali u skladu sa standardima Republičkog zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Objekat je izgrađen u vrijeme Austrougarske monarhije, dakle, star je više od stotinu godina što je i evidentno, imajući u vidu spoljašnji izgled i unutrašnjost polusrušenog objekta. Hroničari kažu da je ova zgrada jedan od rijetkih, još uvijek sačuvanih gradskih stambenih objekata s početka dvadesetog vijeka u Bijeljini.

Ipak, zbog  zapuštenosti i višedecenijskog neodržavanja, zgrada godinama predstavlja opasnost po pješake i automobile, jer dijelovi fasade otpadaju, a sve donedavno prolaznike su ugrožavali i dimnjaci koji su, uz pomoć vatrogasaca, uspješno uklonjeni.

Suvlasnici dali saglasnost za rušenje zgrade

Zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa  objekat nije bilo moguće sanirati i dovesti u prvobitni izgled.

Nakon što su pronađeni suvlasnici, među kojima je i grad Bijeljina, pristupilo se maratonskim pregovorima da bi se konačno definisao status ovog objekta. Suvlasnici su u međuvremenu dali saglasnost za rušenje zgrade, a u Direkciji za izgradnju i razvoj grada  procijenili su da bi njeno renoviranje i rekonstrukcija u prvobitnom obliku bila finansijski neisplativa. Uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, dozvoljeno je da se izvrši rušenje objekta i da se na toj lokaciji zemljište privede trajnoj namjeni, kako je i definisano regulacionim planom.

Postavljen je i uslov

 Novi objekat mora sadržavati elemente starog objekta, najvjerovatnije na fasadi.

U Odjeljenju za prostorno uređenje kažu da je Regulacionim planom iz 2019. godine planirano da se na toj lokaciji izgradi objekat višeporodičnog tipa stanovanja sa komercijalnim i uslužnim sadržajima i administracijom u jednom dijelu spratnosti, odnosno prizemlje plus pet spratova. Kako sada stvari stoje, predloženim projektnim rješenjem trebalo bi da budu zadovoljni svi suvlasnici koji će u novoizgrađenom objektu dobiti svoj dio.

Bijeljina.com