Rebalansom budžeta omogućena konkretna pomoć

21.12.2022. - Aktuelno

Gradska uprava Bijeljina će u narednih nekoliko dana, do kraja decembra, uplatiti oko 300.000 KM za 1.200 najugroženijih bijeljinskih penzionera koji primaju minimalnu penziju u iznosu od 232,55 KM.

Oni će na taj način dobiti trinaestu penziju u iznosu od 242 KM. Po prvi put pomoć će dobiti i oko 1.200 demobilisanih boraca  koji se nalaze u stanju socijalne potrebe i njima će na tekuće račune biti uplaćeno po 100 KM. Uslijediće i tradicionalna podjela Božićnih pečenica za 250 najugroženijih porodica iz ove kategorije.

 “Uz ove dvije pomenute socijalne mjere, kako smo ih mi nazvali, do kraja godine isplatićemo sve subvencije za roditelje čija se djeca nalaze u privatnim vrtićima, koje nisu isplaćene za protekla četiri mjeseca. Povećaćemo i subvenciju za učenike koji koriste javni prevoz i njima će sa dosadašnjih 25 KM ta subvencija biti povećana na 35 KM. I ta pomoć biće uplaćena za period od septembra do kraja decembra, u iznosu od po 40 KM po učeniku”, izjavio je Petrović, preciziravši da je stiglo oko 746 zahtjeva za tu subvenciju, te da se za još oko 314 učenika provjerava mogućnost da dobiju ovu subvenciju do kraja godine.

Kao “istorijsku mjeru” u lokalnom budžetu naveo je i odluku da se uplati oko 40.000 KM direktne pomoći  privatnim vrtićima koji imaju potpisane ugovore sa Gradskom upravom. 

Gradska uprava će obezbijediti i stipendije za svih 66 studenata koji su se javili na konkurs za dodjelu stipendija, iako je bilo planirano da se podijeli 36 stipendija. 

Kao izuzetno značajan potez, Petrović je najavio isplatu 1.230.000 KM  poljoprivrednicima na ime ublažavanja posljedica ovogodišnje suše, što će iznositi 100 KM po hektaru. On je naglasio da je i u ovoj oblasti napravljen istorijski iskorak, jer će ukupno iz gradskog budžeta za podsticaje u poljoprivredi u ovoj godini  biti izdvojeno 3.630.000 KM, što iznosi više od pet odsto gradskog budžeta.

Bijeljina.com