Radioterapiju čeka 180 pacijenata

07.06.2022. - Aktuelno

Aparat za radioterapiju u Klinici za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla trebalo bi da proradi ovih dana nakon što budu ugrađeni novi dijelovi, potvrdili su iz ove ustanove.


Potvrđeno je da će uskoro u funkciji biti i drugi aparat.

Linearni akcelerator 2 u Klinici za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla ne radi od 15. maja zbog kvara na uređaju. Dijelovi koji su nabavljeni iz Londona pristigli su i serviseri ih montiraju.

“Očekujemo danas ili sutra da aparat proradi. Imamo 180 pacijenata na čekanju, a od toga je pola već započelo radioterapiju, pa ćemo nastaviti. Ostali su uplanirani i vrlo brzo će biti pozvani na terapiju”, pojasnila je juče Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla.

Ona je podsjetila da je linearni akcelerator 1 dugo van funkcije, jer je bio kvar na aparatu za planiranje zračenja. Dobra vijest je da je popravljen, čekaju se rezultati mjerenja te dozvola od regulatorne agencije za početak rada.

Aparati su stari po 13 godina, a doktorica tvrdi da ih nakon šest godina upotrebe treba zamijeniti.

“Dobili smo obećanje od menadžmenta UKC Tuzla da ćemo ići u proceduru nabavke novog linearnog akceleratora”, kazala je Alidžanovićeva. Da Vlada TK ima planove za nabavku novih aparata, potvrdila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva. Kako kaže, problem nije finansijske prirode.

“Problem su javne nabavke, odnosno tenderske procedure, koje, ako sada krenemo u njih, pitanje je hoćemo li završiti za godinu dana. Drugi problem je taj što nema gotovih aparata na tržištu. Kada se završi tenderska procedura, onda se ide u proizvodnju aparata. Počeli smo razmišljati o drugim načinima nabavke, odnosno o principu javno-privatnog partnerstva, gdje bi privatni partneri, zahvaljujući našim zakonima o javnim nabavkama, daleko lakše i brže nabavili aparat nego Vlada”, pojasnila je Čolićeva. Ona dodaje da bi Vlada konačnu odluku trebalo da donese narednih dana.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:24sata