Prvo je nestala čokolada od 100 grama, a sa skupljom pšenicom dobili smo i nove trikove proizvođača

14.06.2022. - Aktuelno

Već smo navikli da su nam čokolade tanje i da u pakovanju imamo manje omekšivača ili tečnosti za sudove. Smanjivali su nam proizvođači i gramažu pašteta, kečapa, ukidali i po red napolitanki u pakovanju, a sada, sa sve skupljom pšenicom i brašnom počeli su da nam zakidaju i na brašnu.

Malo ko je primijetio, ali istina je da ni brašno više nije od “kilo” i da ono koje ovih dana kupujemo često ima i po 900 grama.

Srbija ima brašna na rafovima koliko hoćeš. Nestašica za razliku od mnogih zemalja nije bilo. Cijene jesu porasle, i do 15 dinara po kilogramu, ali država jeste i ograničila cijenu određenih brendova. U svakom slučaju, građani nisu ni u jednom momentu paničili kada je u pitanju ova osnovna životna namirnica.

Jedini povod, ali i čest za komentare, bio je cijena. Kilogram brašna koji smo s početka godine plaćali oko 60 dinara sada je 80, negdje i koji dinar više. Cijena je rasla malo po malo, isprva po koji dinar, ali sada mnogi kažu da je brašno skupo. I to je verovatno pojedinim proizvođačima bio razlog da promijene strategiju – strategiju koju smo viđali u prethodnom periodu na mnogim drugim proizvodima.

U posljednje vrijeme vrlo vodim računa o cijenama i gledam šta koliko košta i šta koliko plaćam. Tako mi je vrlo i bitno da li ću brašno platiti 72 ili 78 dinara. Kad ono prije neki dan pravo iznenađenje – brašno nešto jeftinije nego obično, ali ne lezi vraže. Dođem kući i na pakovanju piše 900 grama – kaže jedna čitateljka Blica.

Na rafovima se već duže vrijeme mogu naći proizvodi sa manjom gramažom od one na koju smo navikli. Prvo se krenulo sa smanjenjem čokolade sa 100 na 75, 80 i 90 grama.

Osim čokolade, gramažu su smanjile i supe. Nekada za četiri tanjira, sada za tri, ili za jedan tanjir. Sve češće vidimo i “naduvana” pakovanja ranih grickalica.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača „Forum“ iz Srbije, Jovan Jovanović, više puta je govorio na ovu temu. Kaže, istina je da je gramaža napisana tačno, ali i da je u pitanju marketinški trik kojim se služe proizvođači.

Smanjenje gramaže je trik kojim se služe proizvođači, kako bi privukli kupce. Na prvi pogled, proizvod izgleda standardno, ali kad se malo bolje zagledate, vidite da je manja gramaža, a cijena je nešto niža. Na taj način se kupci privlače i po mom mišljenju, plaćaju nerealnu cijenu, to je trik – rekao je Jovanović.

Izvor:Srpskainfo/Foto:FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER