Prva srpska doktorka i čuvena spisateljica dobiće obilježje u Bijeljini

05.04.2023. - Aktuelno

Bista prve srpske lekarke, dr Drage Ljočić, koja je i prva Srpkinja sa fakultetskom diplomom u Srbiji i među nekoliko, u to doba u Evropi, biće postavljena u Bijeljini.

Obeležje rođenoj Šapčanki poznatoj po humanosti, rodoljublju, čovekoljublju i zadužbinarstvu,biće postavljeno u porti Manastira Svete Petke u naselju Pet jezera, među još 14 bista znamenitih ljudi našeg roda. Od žena, uz dr Ljočić, portu će krasiti još bista naše čuvene spisateljke, Isidore Sekulić, prve žene akademika predratne Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, nedavno je ustanovila i u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić“ podelila nagrade koje nose ime dr Drage Ljočić. Tim povodom prikazana je izložba i film o čuvenoj Šapčanki i Srpskinji, delo šabačke novinarke, publistikinje i intelektualke Aleksandre Delić.

“Fantastično je predstavljena dr Ljočić kroz izložbu i film, što je rađeno znalački, ali i posvećeno, s dosta ljubavi, pa nije ni čudo što je svetkovina na kojoj su podeljene prve nagrade izazvala tolike emocije” ,kaže akademik Drago Mirković, koji sa porodicom poklanja i bistu dr Ljočić.

Akademik Mirković je, na inicijativu SKANU, „Glasa Crkve“ i dopisništva „Novosti“ u Šapcu, sa suprugom Rosom, pre izvesnog vremena darovao i beleg, koji stoji na kući u Šapcu, gde je stanovala, dok je bila profesor u Šapcu, Isidora Sekulić.

Izvor/Foto:Novosti