Protesti najavljeni i u Bijeljini !

06.07.2022. - Aktuelno

Širom Bosne i Hercegovine danas će biti održani protesti građana koji su ogorčeni velikim valom poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju.

Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Građani su krenuli prema Parlamentu gdje će održati protest i dići svoj glas nezadovoljstva.

“Nećemo kriminal”, “nećemo ropstvo”, “nismo vam kmetovi” – neke su od poruka građana.

Jedan od organizatora protesta Sanin Musa obratio se na protestnom skupu.

– Povećali su plate, nisu pitali kako je penzionerima, RVI! Onim kojim je smiješno povećanje plaća, njihove plaće su 5.000 KM, a neki od vas moraju dići kredit za 5.000KM i vraćat 8.000 KM – poručio je Musa.

On je naveo da će zahtjeve predati Parlamentarnoj skupštini BiH. Musa je najavio sljedeći skup pred Vladom FBiH, jer nisu povećali invalidnine.

Grupa na Facebooku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 hiljada članova, dok dodatno više od 30 hiljada ljudi prati stranicu. Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

– Suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

– Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

– Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

– Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječiju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i gradevinski materijal.

– Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije.

Povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

– Uvođenje naknade porodiljama u cijeloj državi u visini od 1.000 KM.

– Smanjenje stope doprinosa na plate, te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1.000 KM.

– Povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM.

– Povećanje minimalne plate na 1.300 KM u neto iznosu.

– Povećanje naknade za demobilisane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

– Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim ljekara od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

– Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku porodici da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

– Prednost pri zapošljavanju.

– Dopunu člana 69. Zakona o radu FBiH tj. da se precizira naknada plate u iznosu 100%.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Protesti su najavljeni i u Mostaru, Banjoj Luci Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim bh. gradovima.

 

izvor: Avaz/FOTO: AVAZ