Priroda uzvraća udarac

13.06.2023. - Aktuelno

Nakon velikih vodenih bujica na području Banjice, Donje Krćine, Janje, Glogovca i drugih semberskih i podmajevičkih sela brzo su reagovale nadležne službe kako bi se uspostavio saobraćaj i izvršila sanacija nastalih šteta na ugroženim područjima.

Angažovana je mehanizacija, radne mašine i kamioni za raščišćavanje zatrpanih dionica puteva, na pročišćavanju otvora ispod mostova, organizovano je čišćenje odvodnih kanala. Veliku štetu pretrpjeli su stambeni objekti, vikend – kuće, uništeni su usjevi na njivama.

Iako su komisije za utvrđivanje štete odmah izašle na teren, trebaće im puno vremena da realno procijene koliko je čije imanje oštećeno i kome je pomoć najneophodnija.

U situacijama kada se dogode ovakve elementarne nepogode, poseže se i za sredstvima iz budžeta, pokušava se djelimično ublažiti trenutna teška situacija. Međutim, tek kada nam se dogode ovakve nevolje, onda postajemo svjesni činjenice koliko smo neodgovorni prema prirodi i prirodnom okruženju.

Umjesto da se svake godine čiste i održavaju, brojni kanali, bujični potoci i rječice se svjesno ili nesvjesno zatrpavaju kabastim otpadom. Niko i ne pomišlja da očisti male vodotoke od rastinja, plastičnog i drugog otpada, iščekujući, vjerovatno, da to uradi neko drugi umjesto njega.

Zbog dugogodišnje nebrige i odrođenosti, priroda nam uzvraća poplavama, vodenim bujicama, elementarnim nepogodama. Zbog toga bismo morali staviti prst na čelo i zapitati se, šta nam se više isplati, svake godine da saniramo ogromne štete na objektima i usjevima ili da povedemo malo više računa računa o prirodi i životnoj sredini.

Bijeljina.com