Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola o mjerama Vlade Srpske

09.05.2023. - Aktuelno

Ograđivanje školskih objekata samo je jedna od sistemskih mjera koje je Vlada Republike Srpske usvojila, a kojima se ide u pravcu rješavanja mogućih problema.

Ovako predsjednik Aktiva direktora srednjih škola iz Bijeljine Duško Đurić, komentariše mjere Vlade Republike Srpske koje su donesene na vanrednoj sjednici, a nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, koja je cijeli region digla na noge.

Vlada Republike Srpske najavila je, između ostalog, da će đaci u Srpskoj biti testirani na opojne droge, da će biti zabranjena upotreba mobilnih telefona, kao i da će škole koje to nisu, biti ograđene u narednih godinu dana.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik, nakon sjednice, je izjavio da će pristup školi ubuduće imati nastavnici i učenici koji su u tom trenutku u smjeni jer, po njegovim riječima, mnogo je situacija da stariji đaci iz škola, vrijeme kada nemaju nastavu, provode u krugu škole i prave atmosferu koja može da izazove vršnjačko nasilje.

Duško Đurić, koji je i direktor bijeljinske Ekonomske škole, poručuje da škole podržavaju najavljene mjere.

“Mislim da su to mjere koje doprinose boljem funkcionisanju i bezbjednosti djece u obrazovnim institucijama. Ograda je samo jedan dio sistemskih mjera”, ocjenjuje Đurić za Srpskainfo.

Ide sa ka tome, dodaje, i da se đaci testiraju na droge, ali kako ističe, sve mjere se još osmišljavaju, svi su uključeni i pokušavaju da riješe mogući problem.

Upitan da prokomentariše najavu da đaci koji nisu u smjeni, neće tada moći biti u krugu škole, Đurić kaže da je cilj da djeca budu sigurna u prostoru u kojem borave u toku nastave.

“Nemojte to pogrešno shvatati, nije ambicija da se omladina koja je dolazila na rekreaciju, istjera iz školskih dvorišta. Naprotiv, ovo je samo u nastavno vrijeme da djeca budu sigurna, da se može kontrolisati prostor. Neće škole biti ograđene npr. vikendom”, pojašnjava on.

Podsjetimo, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je juče sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj o stanju, uslovima i načinima rada vaspitno-obrazovnih ustanova sa aspekta bezbjednosti.

Dogovoreno je da predsjednici aktiva direktora dalje organizuju sastanke sa direktorima škola u okviru svoje regije i prikupe sve informacije kako bi se analiziralo stanje u školama i predložile konkretne mjere koje će dati doprinos unapređenju bezbjednosti i sigurnosti u školama.

Nakon objedinjavanja i analize svih prikupljenih informacija, resorno ministarstvo informisaće Vladu Republike Srpske o trenutnom stanju u školama sa aspekta bezbjednosti, kao i sa prijedlozima za unapređenje bezbjednosti vaspitno-obrazovnih ustanova.

Izvor:Srpskainfo/Foto: : BN/YOUTUBE/SCREENSHOT