Požarna sezona zahtjevna za bijeljinske vatrogasce

21.07.2022.

U prvih 20 dana jula Vatrogasna jedinica Bijeljina imala je 36 intervencija, skoro sve su bili požari na otvorenom.

Iako svakog ljeta apeluju na građane da povedu računa o paljenju, situacija se ne mijenja.

Najčešći uzrok požara pored visokih temperatura i sušnog perioda je ljudski faktor, te su požari na otvorenom svakodnevna pojava u Semberiji, kaže za portal Bijeljina.com Dejan Balorda, zamjenik starješine Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina.

“Stanovnici se vjerovatno ogluše na naša upozornja ili ne shvate ista ozbiljno,  veoma je važno da zapamte, da ukoliko nešto pale neophodno je da obezbjede taj prostor, da se ne udaljavaju od  tog mjesta, jer veoma brzo  svaka vatra izmakne kontroli i lako se pretvori u požar“, kaže Balorda.

On podsjeća da su i sinoć bijeljinski vatrogasci imali sličnu intervenciju u selu Bukovica.

„Gorio je strnjik, prijetila je opasnost da se proširi požar na šumu, na svu sreću naša ekipa je brzom intervencijom presjekla požar i spriječila dalje širenje.  Do juče smo imali 36 intervencija, od početka ovog mjeseca,  i sve su uglavnom bile na otvorenom “, dodaje Balorda.

Iz Teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina i ovim putem apeluju da se paljenjem vatre po sušnom i izuzetno toplom vremenu ne ugrožava samo imovina, nego neodgovorno ponašanje pojedinaca može ugroziti i ljudske živote.

Bijeljina.com