Povećana premija za pšenicu

12.05.2022.

U Bijeljini je danas održana konstitutivna sjednica novog Upravnog odbora Agrarnog fonda, na kojoj je, između ostalog, usvojen prijedlog direktora Zlatana Lazarevića za pravilnik o načinu i uslovima podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji za 2022. godinu, koji sadrži niz pogodnosti za semberske poljoprivrednike.


Prijedlog je po usvajanju proslijeđen gradskom Odjeljenju za poljoprivredu u dalju proceduru, te se očekuje da ga gradonačelnik LJubiša Petrović ubrzo potpiše, kako bi postao operativan za dalje aktivnosti Agrarnog fonda i dostupan svim poljoprivrednim proizvođačima Semberije na sajtu fonda.

“Novi Pravilnik sadrži niz pogodnosti, koje su nastale u saradnji sa udruženjima poljoprivrednika tokom tri javne rasprave. Između ostalog, povećana je premija za pšenicu, koja sada iznosi do 0,03 KM po kilogramu, a limit za isplatu je povećan na 2.500 KM. Za otkup povrća premija je povećana do 15 odsto od prosječne cijene, a limit povećan na 3.000 KM, dok je za poljoprivrednike koji su nosioci domaćinstva i mlađi su od 40 godina premija do 20 odsto”, saopšteno je iz fonda.

Iz Agrarnog fonda su naveli da isti princip važi i za plasteničku proizvodnju i navodnjavanje, a sve radi stimulisanja podmlađivanja nosilaca gazdinstava registrovanih u APIF-u.

“I premija za duvan je povećana do 0,02 KM po kilogramu, a limit na 2.000 KM. U stočarstvu je, takođe, došlo novih pogodnosti, pa je limit u svinjogojstvu povećan na 2.000 KM, podsticaj za uzgoj muških teladi je povećan do 200 KM, a za uzgoj junica do 150 KM po komadu”, navedeno je u saopštenju.

Iz Agrarnog fonda naveode da su sredstva povećana i za pčelarstvo, te da su napravljene četiri kategorije, pa je sada podsticaj do 30 košnica 100 KM, od 30 do 70 košnica 130 KM, od 70 do 100 košnica 160 KM, a više od 100 košnica 200 KM.

“Apsolutna novina u Pravilniku je podsticaj na polisu osiguranja usjeva u visini 20 odsto vrijednosti polise, sa limitom od 500 KM”, napomenuli su iz Agrarnog fonda Bijeljina.

(izvor:Srna)