Potvrđena optužnica za ubistvo policijskog načelnika Bašića

16.12.2022. - Aktuelno

Sud BiH potvrdio je optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv osam osoba osumnjičenih za više teških krivičnih djela uključujući i ubistvo Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor.

 

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je ovo prva optužnica u kojoj su korišteni dokazi iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Railić Dalibor i drugi.

Dodaju da je podizanjem i potvrđivanje optužnice u ovom predmetu, značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz korištenje dokaza iz Sky i Anom aplikacija, dobijenih od partnerskih institucija zemalja Evropske unije i svijeta.

Podsjećamo da je nedavno Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv: Dalibora Railića zvanog “Dugi”  (37), Aleksandra Miljatovića (34), Igora Repajića (32), Harisa Gredelja (36), Mirjane Vujović (43), Željka Simića (43) , Aleksandra Ivkovića (37 i Gorana Gvozdena (40).

U toj optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili drogu kokain i marihuanu u više navrata. To su transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inostranstvu.

“Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem krivičnih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tokom postupka tražiće se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine”, naveli su tada iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizovao grupu ljudi, sa ciljem ubistva Radenka Bašića, načelnika krim-policije Prijedor, a radi spriječavanja istraga za organizovani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organizovanoj grupi.

“Optuženi Miljatović je 21. marta 2022. godine, počinio teško ubistvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubistva policijskog službenika, teško narušilo bezbjednosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini”, naveli su iz Tužilaštva.

Optužene je Tužilaštvo BiH terete za više krivičnih djela: organizovani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo, kao krivično djelo za koje se može izreći kazna doživotnog zatvora.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Dražan Pozderovič/Nezavisne