Potrebna pomoć malom Dimitriju, humani broj 1402 od 1. novembra

28.10.2022. - Aktuelno

Borba desetomjesečnog Dimitrija Marinkovića iz Bijeljine počela je od samog rođenja. Na porođaju usljed niza komplikacija, ostao bez kiseonika 25 minuta. Uspostavljena mu je dijagnoza encefalopatije odnosno teškog oštećenja mozga trećeg stepena. Kako bi nastavio liječenje u Turskoj potrebno je 91.000 evra.

“Beba sve što navježba do dvije godine, to mu ostaje za života. Tako da smo se odlučili za Tursku. U Turskoj smo odradili neke preglede i fizijatar je ustanovio da treba konstantan rad, dva puta dnevno, godinu dana. Te vježbe će nažalost koštati mnogo. Te vježbe koštaju 91.000 evra i zato je pokrenuta humanitarna akcija”, rekao je Marinko Marinković – otac Dimitrija Marinkovića.

Fizikalne terapije u Turskoj Dimitriju mogu promijeniti budućnost. Prognoze su da će nakon njih moći samostalno da hoda i govori. Dimitrije ima devet mjeseci. Još uvijek ne sjedi samostalno, ne okreće se, ali ono što ima jeste emocija. I to roditeljima uliva nadu u njegovo brže napredovanje u daljem liječenju.

“Dimitrije s obzirom šta je sve pretrpio kao beba i koje je traume sve doživio, on je jako vesela beba. Doktori kažu da je bitno u svemu tome da ima emociju. Bitno je da ima emociju i da može da prepoznaje nas kao roditelje, kada mu se nešto veselo priča, on se smije. Plače naravno. Uglavnom za pohvaliti je to što ima emociju, ne bi bilo dobro da nema i naravno konstantno se rade vježbe sa njim jer da se ne rade vježbe to bi bukvalno bila beba biljka”, rekao je Marinković.

Briga, nesanica i danonoćna pažnja postali su svakodnevnica dvoje mladih roditelja. Od rođenja, Dimitrije ne spava duže od 15 minuta. Otac Marinko, zbog svakodnevne njege, morao je napustiti posao kako bi se mogao posvetiti sinu i njegovom daljem liječenju. Do sada je uz pomoć dobrih ljudi prikupljeno 50.000 KM.

Trenutno je otvoren broj žiro-računa na koji se novac može uplatiti, a na brojnim lokacijama u Bijeljini postavljene su i humanitarne kutije.

Za malog Dimitrija od 1. novembra biće aktiviran i mtel broj – 1402.

Izvor: ATV