Poslije 100 godina moći će da se pliva u Seni

25.07.2023. - Aktuelno

U Parizu je u toku završna faza čišćenja istorijskih razmjera rijeke Sene, čime će biti omogućeno da nakon vijeka budu organizovana plivačka i ronilačka takmičenja.

BBC podsjeća da je do Olimpijskih igara u Parizu ostalo još godinu dana i da su zbog toga gradske vlasti ubrzale pripreme prijestonice.

Plivanje u Seni zabranjeno je prije 100 godina zbog prljavštine, a zahvaljujući projektu vrijednom 1,6 milijardi evra neće biti omogućeno samo takmičenje na Igrama, već i tri plivačka nadmetanja 2025. godine.

“Kada ljudi budu vidjeli da sportisti plivaju u Seni bez bojazni po zdravlje i sami će biti uvjereni da ponovo uđu u rijeku”, izjavio je zamjenik gradonačelnika Pariza Pjer Rabadan.

Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka u Seni su postojale samo tri vrste ribe.

Jedan od glavnih problema bio je “jedan sistem” kanalizacione infrastrukture u koji se sliva voda iz kuhinja i kupatila.

U Parizu postoji sistem kanala kojim voda odlazi do centara za preradu, ali prilikom jake kiše sistem je preplavljen i sve se sliva u Senu.

Poboljšanja izvršena proteklih 20 godina već su dovela do naglog smanjenja bakterija u rijeci.

Rješenje je bila izgradnja ogromnog podzemnog rezervoara za vodu tokom jakih kiša. Sa površine sve izgleda kao normalno gradilište, ali pod zemljom je ogroman cilindričan prostor dubok 34 metra i širok 50 metara, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena.

Izvor:Srpskainfo