Pomoć Republike Srpske narodu Turske na ugroženom području

28.02.2023. - Aktuelno

Dvadeset šlepera iz Republike Srpske, sa 430 tona hrane, ćebadi i drugih potrepština, krenulo je danas iz Bijeljine ka Turskoj.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić ispratili su danas iz Bijeljine kamione sa humanitarnom pomoći Republike Srpske za građane Turske pogođene u nedavnom razornom zemljotresu.

 

Ministar Alen Šeranić izjavio je da danas u Tursku iz Republike Srpske odlazi dvadeset šlepera humanitarne pomoći.

“To je pomoć koju je Republika Srpska svojim kapacitetima obezbijedila za narod Turske. Vlada RS je obezbijedila više od 430 tona pomoći, vrijedne oko 1,4 miliona KM, prije svega, hrane, ali i ćebadi koja se nalazi u okviru ove pomoći. Ono što je za nas bilo važno za ovu pomoć, da iskordinišemo ovu aktivnost sa Vladom Turske, Ambasadom Turske u BiH i Konzulatom u Banjaluci, kako bismo tačno znali, šta je to neophodno stanovništvu u Turskoj, jer sada ulaze u drugu fazu sanacije šteta od katastrofalnih zemljotresa. Nadamo se da ćemo bar u malom dijelu pomoći narodu Turske da lakše prebrodi ove teške trenutke u kojima se oni nalaze. Želim ovom prilikom da pohvalim aktivnosti Crvenog krsta Republike Srpske i Crvenog polumjeseca Turske koji su zajedno koordinisali ove aktivnosti”, izjavio je Šeranić, naglasivši da se pomoć upućuje u Istambul, odakle će se dalje distribuirati ugroženom stanovništvu Turske.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS Savo Minić izjavio je da je pomoć blagovremena i da predstavlja realnu potrebu za ugroženo stanovništvo Turske.

 


“Uz malo iskustvo koje sam imao odranije kao načelnik opštine Šamac, u vrijeme katastrofalnih poplava, moram istaći da je važno da stanovništvu Turske stigne ono što im je trenutno i najneophodnije. U pitanju je konzervirana hrana, ćebad i sve ono što treba građanima Turske u ugroženim područjima. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se i Republika Srpska danas osjeća kao dio jedne velike cjeline koja može pomoći iz vlastitih resursa”, istakao je ministar Minić.

 

Rajko Lazić, generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske izjavio je da se ova akcija realizuje već dvadesetak dana.

“Zahvaljujem Vladi RS što se odazvala pozivu i uputila konkretnu pomoć narodu Turske. Živimo u teškim vremenima, tako da svaka institucija i pojedinac na ovaj način šalju pozitivnu energiju s ovih prostora. Crveni krst RS ima budućnost i ima odgovornost na planu humanosti. Organizujemo akcije i za Ukrajinu, za naše lokalno stanovništvo”, istakao je Lazić.

Humanitarna pomoć za Tursku se sastoji od hrane, ćebadi i drugih životnih namirnica, a građanima Sirije pogođenim zemljotresom biće upućena novčana pomoć koju prikuplja Crveni krst Republike Srpske, jer je dostava robe, zbog situacije u ovoj zemlji, otežana i onemogućena.

 

Bijeljina.com