Položeno cvijeće na Spomenik Ljubiši Saviću Mauzeru

31.03.2023. - Aktuelno

 

Pripadnici Udruženja Garda Panteri položili su danas vijenac i cvijeće na spomenik Ljubiše Savića Mauzera.
Petar Cvijetinović, predsjednik ovog udruženja, izjavio je da se članovi Garde Panteri već šestu godinu okupljaju na ovaj dan ispred Spomen – obilježja Ljubiši Saviću Mauzeru da bi i na taj način podsjetili na događaje iz aprila 1992. godine, kada je odbranjena Bijeljina.


“Udruženje Garda Panteri ima obavezu da čuva sjećanje na te istorijske događaje. Ljubiša Savić Mauzer je bio komandant Garde Panteri, a mučki je ubijen nakon rata, sedmog juna 2.000 godine na ovom mjestu. Što se tiče obilježavanja Dana odbrane grada, smatramo da je ovaj datum loše tretiran od strane lokalnih vlasti i da treba da bude datum od posebnog interesa za grad Bijeljina. Prije trideset i jednu godinu okupili su se ljudi oko Ljubiše Savića Mauzera, jer su procijenili šta nam se sprema. Organizovali su srpski narod na ovim prostorima na samoodbranu”, istakao je Cvijetinović.

Zoran Miljanović, predsjednik Veterana Republike Srpske, izjavio je da je Boračka organizacija grada Bijeljina prije desetak godina podnijela zahtjev Gradskoj upravi da određene ulice dobiju naziv istaknutih ratnih jedinica i heroja proteklog rata.


“Bijeljina je, vjerovatno, jedini grad u Republici Srpskoj koja nema nijednu ulicu s nazivom semberskih ratnih brigada. Mauzer i Blagoje Gavrilović nemaju svoju ulicu. Nadam se da će Gradska uprava sve ovo imati u vidu i da će ispraviti grešku. Mi se ponosimo time što smo odbranili narod, na čelu s ovim ličnostima i s ovim jedinicama”, izjavio je Miljanović.

Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada, istakao je tom prilikom da je Ljubiša Savić Mauzer u teškim vremenima po srpski narod smogao snage da stane na čelo odbrane, okupivši i odbranivši srpski narod na ovim prostorima.


“Nama je rat bio nametnut i niko tada nije želio ratovati. Da nije bilo ovakvih boraca, poput Ljubiše Savića Mauzera, srpski narod bi stradao, kao što je stradao na područjima gdje nije bio organizovan i gdje nije imao svoju državu. I mi, mlađi, moramo izražavati zahvalnost ovakvim borcima i njihovim žrtvama koje su dali za Republiku Srpsku. Ljubiša Savić je dao život u borbi protiv kriminala i korupcije i njegovu žrtvu ne smijemo zaboraviti.

 

Što se tiče naziva ulica, nemam ništa protiv toga da se i na taj način oda počast svima onima koji su svoje živote dali da bismo danas živjeli u slobodnoj Bijeljini. Podržaću takvu inicijativu, a Bijeljina mora, slažem se s tim, na jedan mnogo primjereniji način obilježavati događaje od 31. marta i prvog aprila 1992.godine”, izjavio je Đurđević.

Bijeljina.com