Pola miliona evra za podršku poljoprivredi

12.05.2022.

Šest lokalnih zajednica u BiH potpisalo je danas u Sarajevu ugovore podrške EU i UNDP za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u iznosu od 946.000 KM.

Ugovore su potpisali predstavnici Trebinja, Gračanice, Mrkonjić Grada, Bosanskog Petrovca, Banjaluke i Bihaća.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izrazio je zadovoljstvo što su potpisani ugovori sa predstavnicima šest lokalnih zajednica koji su bili inovativni u obezbjeđivanju podrške za poljoprivredu.

“Ugovori koji su potpisani vrijedni su oko pola miliona evra, čime se obezbjeđuje bolja tržišna infrastruktura i unapređenje prodajnih lokacija i generalno pomaže poljoprivrednicima. Program je u osnovi mnogo širi od ovih 500.000 evra jer je njegova ukupna vrijednost oko 30 miliona evra”, rekao je Satler.

On je pojasnio da su tih 30 miliona evra obezbjedila EU za sektor poljoprivrede, napominjući da je jedan od uslova u pokretanju aktivnosti podrazumijevao izradu Strategije za poljoprivredu BiH, što je jedan o minimalnih uslova na kojima insistira EU.

Satler je naglasio da će ove aktivnosti osigurati podršku za više od 100 poljoprivrednih proizvođača.

On je izrazio nadu da će i u drugim sektorima poput turizma, biti sličnih intervencija i aktivnosti kako bi se iskoristile komparativne prednosti ove zemlje.

Stelijana Nedera, rezidentni predstavnik UNDP-a, partnerske organizacije EU u sprovođenju ovog programa, rekla je da se kroz ove projekte obezbjeđuje značajna finansijska injekcija u privatni sektor jer se ulaže u kompanije i zajednice.

“Projekti, takođe, imaju karakteristiku inovativnosti i modernizacije tržišnih aspekata i jačanja ruralne infrastrukture čime se ove lokalne zajednice približavaju evropskim standardima. Jedan od dugoročnih ciljeva je jačanje kapaciteta privatnog sektora ove zemlje kako bi kasnije mogli da povlače značajnija sredstva”, rekla je Nedera.

Ona je dodala da se danas promoviše šest lokalnih zajednica čiji su projekti odobreni, ali da se u narednom periodu očekuje odobrenje za još šest lokalnih zajednica – Zenica, Mostar, Rudo, Gradiška, Teslić i Šamac.

“Dakle, ukupno 12 lokalnih zajednica će imati jaču infrastrukturu za podršku poljoprivrednicima”, napomenula je Nedera.

Savjetnik gradonačelnika Banjaluke Milada Šukalo navela je da se kroz ovaj projekt podržava 36 lokalnih poljoprivrednih proizvođača koji će imati mogućnost da svoje proizvode plasiraju na pet rejonskih tržnica na kojima će građanima biti ponuđene kvalitetne domaće namirnice iz organske proizvodnje.

“Grad Banjaluka je maksimalno opredijeljen da ima uspješnu saradnju sa EU i međunarodnim organizacijama koje podržavaju razvojne projekte koje ovaj grad ne može sam da finansira iz budžeta”, istakla je Šukalo.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević zahvalio je u ime sugrađana EU i
UNDP-u za opremu koja će biti nabavljena kroz ovaj projekat.

“Zahvaljujem im što su prepoznali značaj ovog projekta. Našim sugrađanima koji žive u ruralnim područjima od svog rada ovaj projekt će omogućiti bolji plasman njihovih proizvoda u saradnji sa lokalnom upravom Mrkonjić Grad. Bez podrške EU bi to teško u ovom momentu realizovali”, kaže Vođević.

On je napomenuo da se ruralne oblasti suočavaju sa problemom odlaska stanovniša u inostranstvo i veće gradove zbog čega ovakav projekt ima veći značaj jer omogućava da ljudi u tim oblastima žive od svog rada.

Podrška za aktivnosti za koje su danas potpisani ugovori osigurana je kroz projekt “EU za agri” /EU4AGRI/ koji finansira EU kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u BiH, a koji sprovode UNDP u BiH i Češka razvojna agencija /CzDA/.

EU za agri” je četvorogodišnji /2020-2024/ projekat EU vrijedan 20,25 miliona evra čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH.

(izvor: Srna/ foto: Srna)