Pojačane kontrole korisnika brze pošte

13.05.2022. - Aktuelno

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH 25. maja započinje intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u BiH koristeći usluge brzih pošta, saopšteno je iz UIO.

Iz ove institucije navode da su razlog za pojačane kontrole ovih obveznika sumnje u neprijavljivanje kompletnog prometa.

Iz UIO kažu da se u analizama koje su upravo završene došlo do zaključka da veći broj obveznika znatan dio prometa dobara u BiH ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova brze pošte.

– Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH radi pribavljanja spiska ovlaštenih lica koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Po dobijanju liste lica koja se bave navedenom đelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki – piše u saopštenju UIO.

Iz UIO napominju da je na osnovu svih dobijenih informacija i podataka kreirana lista lica, odnosno obveznika koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja.

U saopštenju se navodi da je, na osnovu dobijenih informacija, UIO izvršila identifikaciju lica koja u ovom trenutku nisu obveznici poreza na dodatu vrijednost (PDV) u BiH, a koja su ostvarila promet /naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH/ na godišnjem nivou iznad 50.000 KM.

– Ova lica su već morala podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH – ističu iz UIO.

Osim toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrovani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na onaj koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

– Inspektori UIO će kontrole sprovoditi u prostorijama obveznika, odnosno lica, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge brzih pošta u BiH. UIO poziva sve obveznike PDV-a koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i usluge brzih pošta da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i, ukoliko uoče nepravilnosti, da eventualno izmijene svoje PDV prijave – kažu iz UIO.

Iz UIO pozivaju obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO.

Na ovaj način će, navode iz UIO, obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će pojačane kontrolne aktivnosti sprovesti na području cijele BiH.

Iz UIO najavljuju da aktivnosti na terenu počinju 25. maja i da će se sprovoditi, većim ili manjim intenzitetom, do kraja avgusta.

Izvor: katera, FOTO: Avaz