Podvig godine – spasioci Republičke uprave civilne zaštite

18.09.2023. - Aktuelno

Priznanje za podvig godine pod nazivom “Jelena Trikić – Majka Hrabrost” pripalo je spasiocima Republičke uprave civilne zaštite, čiji herojski čin, nakon razornog zemljotresa u Turskoj, nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Ova nagrada svake godine ide u ruke tihim herojima, pojedincima i grupama, koji su nesebično pomagali i davali, pritom ne tražeći ništa zauzvrat, često rizikujući svoje živote kako bi pružili ruke podrške i pomoći.

“U ime Specijalizovanog tima za potrage i spasavanje iz ruševina u urbanim sredinama Republike Srpske želim da zahvalim ‘Nezavisnim novinama’ na dodeljenom priznanju. Ceo tim, onog trenutka kada je Turska uputila zahtev za pomoć, bio je spreman za pružanje odgovora. U najkraćem mogućem vremenu uz pomoć predsednika Srpske tim je iz Banjaluke prebačen u Tursku”, kaže Milan Novitović, v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite.

Tim je, prema njegovim riječima, od prvog dana dolaska u Tursku bio na terenu te su uspjeli da spasu i jedan ljudski život, što je obilježilo njihovu misiju, odnosno učešće u ovoj spasilačkoj aktivnosti.

Podsjetimo, jedanaestogodišnja djevojčica u razornom zemljotresu bila je zarobljena ispod ruševina više od 152 časa. Akcija njenog spasavanja je trajala četiri sata.

Ovi hrabri momci su spasili život Irmak Bajrak, koja je bila zarobljena ispod ruševina u gradu Kahramanmarašu u Turskoj.

Nakon što su se vratili u Republiku Srpsku, dogovorili su se da se odreknu dnevnica i poklone ih djevojčici koja je preživjela zahvaljujući njihovom podvigu i požrtvovanosti.

Jedan od njih tada je rekao da je ovaj tim od 30 članova dobio svoju najveću nagradu time što je učestvovao u spasavanju jednog života.

U humanitarnoj misiji u Turskoj boravili su punih 10 dana i među prvima su stigli u Tursku da pomognu unesrećenom stanovništvu.

Izvor: Nezavisne