Podignuta treća optužnica zbog Sky aplikacije

16.02.2023. - Aktuelno

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv optuženih:


1. Bibić Sako, rođen 1973. godine u Skoplju, državljanin BiH i S.Makedonije

2. Hujić Eldar, rođen 1979. godine u Sarajevu, državljanin BiH

3. Halimanović Admir, rođen 1985. godine u Sarajevu, državljanin BiH
4. Zukić Alem, rođen 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH

5. Komar Đoko, rođen 1993. godine u Nikšiću, državljanin BiH i Crne Gore.

Djelovali na području Balkana i EU
Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više kaznenih djela, postali pripadnici grupe za organizirani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH), neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl.195. KZ BiH) i pranja novca (čl. 209. KZ BiH).

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja kaznenih djela, te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila te tako vršili pranje novca.

Vrijednost oduzete imovine
U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300.000 KM.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivat pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

izvor:Avaz/FOTO:Printscreen/Avaz