Počela žetva pšenice u Semberiji ali ne uz radost

23.06.2022.

Na semberska žitna polja danas su ušli prvi kombajni, tako da je ovogodišnja žetva pšenice počela sedam do osam dana ranije od uobičajenih žetvenih rokova.

Đorđe Sekulić iz semberskog sela Velika Obarska kaže za portal Bijeljina.com da je pšenicu jesenas zasijao na površini od dva hektara.

“Na ovoj parceli imam deset dunuma. Prošle godine zabilježio sam rod od osam tona. Nisam siguran da će se ponoviti prošlogodišnji rod. Stručnjaci kažu da će biti slabiji za oko trideset odsto, ali, plašim se da će biti i lošije od tog predviđanja. Po klasu se vidi da je  niža i sitnija pšenica nego prošlogodišnja, a zrno nije dobilo dovoljno vlage u maju i početkom juna, kada je vlaga bila najneophodnija za punjenje zrna”, kaže Sekulić, ističući da je centralni dio Bijeljine ostao tokom ovog proljeća bez prijeko potrebnih padavina.

“Isplativije nam je bilo proizvoditi pšenicu u prošloj godini, kada je plaćana po 37 pfeniga, a vještačko đubrivo je iznosilo 40 KM za stotinu kilograma, nego u ovoj godini, kada je cijena vještačkog đubriva skočila na 200 KM za stotinu kilograma. Ukoliko ovogodišnja otkupna cijena bude iznosila čak i 70 pfeniga, neće nam se isplatiti proizvodnja pšenice”, kaže Sekulić, dodajući da će hljeba, ipak, biti dovoljno za domaće potrebe.

U Gradskoj upravi Bijeljina kažu da je pšenica u Semberiji jesenas zasijana na 14.300 hektara. Ukoliko vremenske prilike dozvole, žetva se može obaviti za deset do 15 dana.

Očekuje se rod pšenice na nivou višegodišnjeg prosjeka.

Prema kalkulacijama stručnjaka, ukupni proizvodni troškovi po jednom hektaru  pšenice iznosili su oko 3.318 KM, tako da se može računati na dobit od 182 KM, ali ta kalkulacija, očigledno je, neće važiti za sve poljoprivredne proizvođače, već samo za one koji su ispoštovali optimalne agrotehničke mjere.

Bijeljina.com