Počela kampanja “Oružje ne štiti, oružje ubija”

22.05.2023. - Aktuelno

MUP Republike Srpske započelo je danas kampanju “Oružje ne štiti, oružje ubija” čiji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba vatrenog oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

Iz MUP-a je saopšteno da će u okviru ove aktivnosti do 9. juna biti organizovana predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje nosi upotreba vatrenog oružje, već i primjere koji su, nažalost, završili tragično.

Učenici će se upoznati i sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo.

“Imajući u vidu da je problem posjedovanja ilegalnog oružja i dalje prisutan, te da se na javnim površinama gotovo svakodnevno pronalaze odbačena minsko-eksplozivna sredstva i da su i ista na taj način učinjena dostupnim građanima, naročito djeci, neophodno je upoznati djecu i građane sa opasnostima koje nosi takvo odbacivanje oružja i neadekvatno i nestručno postupanje u slučaju pronalaska istih”, navode iz MUP-a.

Iz MUP-a ističu da se prema oružju treba odnositi odgovorno, te da legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavijestiti najbližu policiju stanicu pozivom na broj telefona 122.

Izvor: Srna/Foto:Mup Rs