Po čemu ćemo to pamtiti 2022. godinu?

02.01.2023. - Aktuelno

Drugog januara prošle godine u Bijeljini je organizovana trka Djeda Mrazeva. Njih oko četiri stotine trčalo je Novogodišnju trku na plus 15 stepeni Celzijusovih. I za današnji dan meteorolozi prognoziraju neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine. U tom pogledu ništa ne nagovještava neke velike promjene.

Ipak, prošla godina u Bijeljini biće upamćena po nekim velikim i malim događajima koji su je neminovno obilježili.

Na prvo mjesto, po ekonomskoj važnosti, mogli bismo kandidovati početak izgradnje auto – puta od Bijeljine do Rače. Izgradnjom ove saobraćajnice, uz svesrdnu i obilnu pomoć Vlade Srbije, vrijednu oko 100 miliona eura, Beograd će nam biti puno bliži. Otvoriće to i nove mogućnosti za privlačenje stranih investicija i ekonomsko jačanje cijelog regiona.

Kada je već o ekonomiji i privređivanju riječ, nezaobilazna je i priča o pravom građevinskom bumu koji je karakterisao prošlu godinu u Bijeljini. Otvoreno je na desetine novih gradilišta, na kojima će za godinu ili dvije dana nići novi poslovno – stambeni objekti. Ekspanziju stambene gradnje pratile su i veće cijene stambenih kvadrata koje su sa 1.600 KM, iz decembra 2021. godine, skočile na više od 2.000 KM u decembru 2022. godine. 

U prošloj godini Grad nije aktivirao novu Autobusku stanicu, iako je u tu investiciju uloženo više od dva miliona KM. S malo dobre volje i sa više odgovornosti za narodni novac i interese građana, to se moglo riješiti. 

U jednoj turbulentnoj i nestabilnoj godini, što se tiče cijena i životnog standarda, suočili smo se sa enormnim povećanjem cijena hrane i energenata. Globalna kriza negativno se odrazila na  skoro sve segmente svakodnevnog života.

U godini iza nas zadesila nas je još jedna velika suša koja je prepolovila rod kukuruza, te je i to dodatno uticalo na povećanje cijena hrane.

Grad je dobio novo šetalište u Ulici partijarha Pavla, ali su vozači izgubili pedesetak parking – mjesta. Trgovci su s radošću dočekali neradnu nedjelju, iako efekti takve odluke nisu bili detaljno i ozbiljno analizirani.

U prošloj godini srušen je Vanekov mlin, građevina o kojoj mnogi Bijeljinci i danas pričaju s neskrivenom nostalgijom i sjetom. Održani su još jedni izbori na kojima je “testirana” narodna volja.

Iako i za godinu koja je pred nama mnogi prognoziraju  da će biti teška i neizvjesna, možda bi bilo dobro da slijedimo uputstva onih koji tvrde da “kriza može biti i nova šansa” za mobilisanje svih  stvaralačkih i umnih kapaciteta koje imamo i koji nam još uvijek stoje na raspolaganju.

Bijeljina.com