Pljuskovi sa grmljavinom, moguć i grad

31.05.2022.

Prema najavama meteorologa iz  hidrometeorološkog zavoda danas će u našoj zemlji biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme.

U jutarnjim satima u pojedinim dijelovima zemlje je moguća slaba kiša, a u drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, a lokalno je moguća i pojava grada. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu do 29 stepeni.

Od srijede sunčano
U narednim danima nas također očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme uz povremene i slabe lokalne pljuskove.

Od srijede, stabilno, sunčano i toplo bez padavina sve do 7. juna, kada se prognozira promjenljivo vrijeme sa malim izgledima za prolazno pogoršanje i slabije padavine.

Od 4. juna očekuju se temperature više od prosjeka. Jutarnje u Bosni od 16 do 21, u Hercegovini od 18 do 23 stepeni. Danju u Bosni vrijednosti maksimalnih temperatura zraka kretaće se od 28 do 33, u Hercegovini od 29 do 34 stepeni.

Biometeorološka prognoza
Biometeorološke prilike su slične kao u proteklom periodu, uz promjenjive vremenske prilike, bez većih oscilacija koje bi uzrokovale značajnije jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

Moguće su umjerene meteopatske reakcije u vidu glavobolje, lošijeg raspoloženja, manjka koncentracije.

Tokom jutra će biti osjetno svježije, naročito u unutrašnjosti, stoga je preporučljivo prikladno se odjenuti. U Hercegovini ugodnije, pretežno zbog stabilnijeg vremena.

Bijeljina.com