Petrović očekuje od Miličevića da “očisti” SDS

13.06.2023. - Aktuelno

Uz brojne čestitke i poruke koje je Milan Miličević dobio nakon što je i zvanično postao predsjednik Srpske demokratske stranke, treba izdvojiti onu koju je novom stranačkom šefu poslao Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, a u kojoj je jasno i nedvosmisleno poručio da od Miličevića očekuje da “očisti” SDS.

Navodeći da je zadatak SDS-a da svojim budućim djelovanjem uspostavi nikada jači temelj i stub opozicije, Petrović je kazao da je prvo neophodno da se SDS odrekne svih koji su dosad pokazali da su naklonjeni aktuelnoj vlasti i koji su sa njima uspostavili bilo kakve vidljive ili nevidljive koalicije.

“Čista zajednica počinje od čistog dvorišta te moramo učiniti sve da korov otklonimo prvo iz svog dvorišta, a na mjestu korova da zasadimo nova, zdrava stabla, jele i boriće, kojima ćemo se dičiti”, poručio je Petrović.

Ipak, on u poruci nije precizirao ko je “korov” u SDS-u, ali svi oni koji godinama prate dešavanja u najvećoj opozicionoj stranci kažu da toga i te kako ima, ali i da novi predsjednik SDS-a ima i autoritet da se pozabavi tim problemima.

“Djeluje mi da se Miličević već ozbiljno uhvatio u koštac sa gorućim problemima u SDS-u. Prvenstveno sa reformisanjem opštinskih i gradskih organizacija. Tokom unutarstranačkog izbornog procesa prethodnih dana vidimo da opštinske i gradske organizacije preuzimaju mladi ostvareni ljudi koji imaju rezultate iza sebe, a ne biraju se na osnovu moći, novca ili poltronskog odnosa prema lideru, kako je to dosad većinom bio slučaj u SDS-u. Prvi put vidimo promjene koje nisu kozmetičke, a one proizlaze iz Miličevićevog autoriteta”, smatra politikolog Stefan Ličina.

On kaže da je SDS već prošao kroz određene čistke.

“U SDS-u je ostalo jako malo ‘kolaboracionista’, ‘izdajnika’, ‘ubačenih faktora’, kako god nazivali one koji razdiru stranku, jer su bili ili jesu naklonjeni latentnoj saradnji sa vlasti. Ovaj posljednji filter koji Miličević najavljuje vjerujem da će više učvrstiti stranku nego je oslabiti i on je i sam toga svjestan, jer kao ljekar zna da mora odstraniti ‘bolesno tkivo’ kako bi organizacija mogla ozdraviti, a onda početi razvijati se i rasti”, naglašava Ličina za “Nezavisne novine”.

U javnosti se godinama spekuliše da su “problemi” SDS-a Milovan Bjelica, Sonja Karadžić Jovičević, pa čak i Darko Babalj. Svi oni su visoki funkcioneri stranke i neko ko ima veliku moć u ovoj partiji. Ipak, ako na njih nije mislio Ljubiša Petrović, svakako da ostaje intrigantno na koga jeste. Da li je jedan od potencijalnih i Milan Radović, dojučerašnji predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Banjaluci, koga već mjesecima nema u političkom životu, a o kome, kako smo mogli da čujemo nakon izborne sjednice Skupštine stranke, ni Miličević ne zna ništa.

“Autoritet i kapacitet koji donose pojedini ‘stari’ funkcioneri SDS-a je istrošen. I Miličević je toga svjestan. Međutim, ukoliko žele dobro SDS-u, moraće to prihvatiti i oni na koje se odnosi to da ruše stranku. Iskreno, Miličević mi djeluje kao čovjek principa koji je na ovo mjesto došao da napravi nužne rezove, uspostavi funkcionalnu organizaciju i preda SDS novoj generaciji, a manje da se bavi spekulacijama, političkim igrama i dnevnom politikom”, ističe Ličina.

Novinar Darko Momić godinama prati situaciju u SDS-u. Njegova perspektiva cjelokupne situacije ide ka tome da je, kako kaže, SDS 2014. godine “propustio priliku” da uđe u zajedničku priču sa SNSD-om.

“Da je to urađeno, sigurno bi se stabilizovale političke prilike u Srpskoj na jedan duži rok. Danas ne bismo imali Ujedinjenu Srpsku Nenada Stevandića, ne bi kompletan dobojski SDS na čelu sa Obrenom Petrovićem završio u SNSD-u, ne bi bio formiran SDS Semberije pokojnog Miće Mićića, kao ni NPS Darka Banjca. Nijedan od njih ne bi napuštao SDS i svi bi bili u vlasti kao funkcioneri SDS-a, a danas su u vlasti sa svojim strankama i političkim grupama”, navodi Momić, dodajući da se scenario sličan navedenom desio i prije četiri godine tokom izborne sjednice Skupštine stranke.

“Tada je Miličević u trci za predsjednika stranke izgubio od Mirka Šarovića za desetak glasova. Na toj izbornoj sjednici Skupštine Miličevića su podržali svi oni funkcioneri koji su kasnije napustili SDS, poput Obrena Petrovića, Kostadina Vasića itd.”.

Momić je uvjeren da Miličević slične stvari više neće dopustiti.

“Sada Miličević mora sa sebe da skine gorenavedenu stigmu i zato će SDS biti još oštrija opozicija, a funkcioneri koji nemaju ništa protiv saradnje sa SNSD-om neće dobiti priliku da igraju značajniju ulogu. Ali kod nas je u politici sve moguće, pa tako i da bude sve suprotno od ovoga što govorim”, zaključio je Momić.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Nezavisne