Pali prvi dogovori opozicije za lokalne izbore 2024. | Bijeljina.com

Pali prvi dogovori opozicije za lokalne izbore 2024.

08.09.2023. - Aktuelno

Prva koalicija za lokalne izbore iduće godine je najavljena: Ljubiša Petrović (SDS) sa Narodnim frontom Jelene Trivić u Bijeljini, plus lista Za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Trivićeva je već odgovorila pozitivno, Vukanović takođe obećava podršku gradonačelniku, a u vazduhu vise najmanje dva pitanja gdje je u toj sredini PDP i može li ista opoziciona koalicija da bude dogovorena za sve opštine i gradove u RS.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović čestitao je Jeleni Trivić otvaranje prostorija i kancelarije NF u Bijeljini, uz obećanje da nastavljaju dalje zajedno u borbi “za našu Republiku Srpsku”.

“Već sada otvoreno najavljujem koaliciju s Narodnim frontom i na lokalnom nivou ispred Srpske demokratske stranke, ali i koaliciju sa svim drugim iskrenim opozicionim partijama, među kojima je svakako Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića, kao i zainteresovane građanske opcije i pokreti, nesvrstani, ali iskreni borci za bolje i pravednije društvo, za opstanak i bolju budućnost djece u Bijeljini, ali i svim drugim gradovima širom naše Srpske”, poručio je Petrović.

Putem Fejsbuka odmah mu se zahvalila Jelena Trivić, a iz njene objave da se zaključiti kako će Petrović imati podršku na izborima za gradonačelnika.

“Hvala Ljubiša na ovim riječima, na mene i na Narodni front uvijek možeš računati! Najljepša stvar su iskreni prijatelji u politici, a Ljubiša to jeste. Ljubiša je neko ko ima moju bezrezervnu podršku i povjerenje, neko ko je istinski podržao moju borbu, dok su se poneki i sakrili. Zato ću i ja uvijek biti tu za njega, bez obzira na sve, za nove pobjede, jer Bijeljina i Republika Srpska zaslužuju da imaju Ljubišu Petrovića”, izjavila je Trivićeva.

Nebojša Vukanović za Srpskainfo kaže da postoji mogućnost saradnje sa dijelom opozicionih stranaka.

“Ali, više od godinu dana je do izbora tako da će biti vremena da se dogovorimo”, navodi Vukanović.

Na pitanje kakva je saradnja sa PDP u Bijeljini, kaže da u tom gradu sa PDP nema nikakav odnos.

“Imamo korektan odnos sa Ljubišom i to je to. On je gradonačelnik i sigurno ćemo podržati njega kao kandidata za gradonačelnika”, poručuje Vukanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na nedavnom neuspjelom referendumu o opozivu gradonačelnika Bijeljine, PDP je zvanično stao uz Ljubišu Petrovića. Međutim, nezvanične informacije s terena govore da baš ne cvjetaju ruže između te stranke u Bijeljini i Petrovića. Sjetimo se “nastupa” odbornika PDP u Bijeljini, Radosava Đokića, koji na slavlju govori da je protiv Petrovića.

“Ljubiša Petrović, koji nas je varao dvije godine, mislim da će ovi ljudi koji su ga opozvali, istrajati u tome. Mislim da će biti opoziv, ali ima druga bitka, kada ćemo da kandidujemo gradonačelnika ispred PDP”, rekao je, između ostalog, Đokić.

Slaviša Marković, predsjednik PDP Bijeljina i član Predsjedništva stranke, kaže da je u ovom trenutku prioritet za PDP predstojeći stranački sabor, odnosno unutarstranački izbori.

FOTO: GRAD BIJELJINA

Slaviša Marković

“Nakon toga ćemo krenuti u dogovore i pregovore za lokalne izbore, tako da je nama to po planu i programu negdje u periodu poslije formiranja organa PDP. Preuranjeno je bilo šta da pričamo na tu temu dok ne završimo naš Sabor, izbor predsjednika i predsjedništva, potom izbore u lokalnim organizacijama i pripreme za lokalne izbore u jesen 2024. godine”, kaže Marković za Srpskainfo.

Osim Banjaluke, za opoziciju će posebno biti bitna i zanimljiva Banjaluka, ali tu stvari nimalo nisu jasne. Gradonačelnik Draško Stanivuković (PDP) najavio je novu kandidaturu, a tu mogućnost ostavila je i predsjednica NF Jelena Trivić.

Nebojša Vukanović je poručio da bi ona mogla da ima podršku njegove liste, ali da ni u kom slučaju neće podržati Stanivukovića, koga i on i Trivićeva optužuju sa “simbiozu” s Miloradom Dodikom.

Politički uticaj SDS u Banjaluci je minoran.

Apel Crnatka

Na pitanje može li doći do pomirenja u trouglu Stanivuković – Trivić – Vukanović, potpredsjednik PDP Igor Crnadak, u nedavnom intervjuu za Srpskainfo je dao neodređen odgovor.

“Prije skoro šest mjeseci javno sam pozvao da sva trvenja, prepucavanja i međusobne optužbe unutar opozicije odmah prestanu i da se okrenemo dogovoru i pripremama za lokalne izbore. Apel nije uspio u potpunosti, ali ima naznaka boljih odnosa u posljednje vreme, jer sazrijeva pristup da što brže promjene u RS moraju biti iznad bilo čijeg interesa ili sujete. Za početak je najvažnije da učvrstimo međusobno povjerenje i da pokažemo da smo svi na opozicionoj strani spremni, bez kalkulisanja sa SNSD, da pravimo što čvršći dogovor, prvo za lokalne, pa onda i za opšte izbore 2026. godine”, rekao je Crnadak.

Izvor: Srpska info