Otkupne cijene duvana veće za 33 % -Proizvođači traže 8 KM/kg

30.08.2022.

Sjetva duvana na području Semberije i Posavine zasnovana je na 30 % manje površina u odnosu na prethodne godine. Broj proizvođača, iz godine u godinu, sve je manji.

Od nekadašnjih 500, danas se proizvodnjom duvana bavi tek oko 130 proizvođača.

Godina kakvu ne pamte ni najstariji duvanari 

Nepovoljniju godinu ne pamte, kažu, ni najstariji proizvođači sa ovog područja. Repromaterijali skuplji i do 300 %, a cijena godinama ista. Nerentabilnost , ali i nesigurno tržište doveli su ovu proizvodnju pred kolaps, te mnogi duvanari smanjuju površine pod duvanom.

Dragan Jović, proizvođač iz semberskog sela Čađavica, kaže da je sa nekadašnjih 8 hektara, proizvodnju ove godine zasnovao tek na oko 4 hektara.

“Ova je godina iuzuzetno skupa, jedna od najskupljih do sad u proizvodnji, sa ovim cijenama je neisplativo proizovditi i ja ozbiljno razmišljam da prestanema saditi taj duvan”, kaže Jović.

Ništa bolja situacija ni u Posavini

Drago Dujković, čija se porodica tradicionalno bavi proizvodnjom duvana već skoro sedam decenija, kaže da je došao u situaciju da razmišlja o njenom prekidu.

“Ove godine sam morao uložiti više za 80% nego prošle godine, a cijena ista. Ako ostane ovako, vjerovatno će se to ugasiti, jer ne možemo se pokriti ni firma, ni mi, niko”,  kaže Dujković.

Otkupna cijena povećana

Bijeljinski AD Duvan jedino je preostalo preduzeće  u BiH koje se bavi organizovanjem ove proizvodnje.

Svetozar Mihajlović, predsjednik grupacije proizvođača i otkupljivača duvana  RS kaže da su ove godine uspjeli povećati otkupne cijene , kako bi motivisali proizvođače da nastave ovu proizvodnju.

“Ovdje je problem što kad jednom proizvođač odustane, on se više ne vraća, jer to je teška proizvodnja. Posebno sada, kada su jako izraženi ovi problemi sa inflacijom gdje su ulaganja velika, a svjetske cijene su takve da mi ne možemo davati veće u odnosu na ono što nam evropsko tržište nudi . Mi smo uspjeli ove godine povećati otkupne cijene za 33 %, odnosno, sa nekadašnjih 2,80 KM/kg, sada za prvu klasu cijena se kreće oko 4,20 KM/kg “, kaže Mihajlović. 

Proizvođači: Sve ispod 8 KM/kg neprihvatljivo

Koliko će ova mjera doprinjeti očuvanju duvanske proizvodnje ? Duvanari nisu optimistični. Kažu da godinama rade sa gubicima.

“Proizvodnju bi moglo spasiti samo da cijena kilograma duvana bude 8 maraka. I da mi imamo marku do marku i po ,a ostalo da ide za ulaganje u proizvodnju. Ovo do sada ne može pokriti ni troškove ulaganja. Evo, ja sam dovezao duvan, ovom cijenom ću pokriti samo plin. A gdje su ulaganja? Gdje radnici?  Ne može se izdržati”, kaže proizvođač Drago Dujković.

Konstituisan novi saziv

Na današnjem sastanku  predstavnika AD Duvan, ministarstva poljoprivrede RS, privredne komore i proizvođača ,dogovoren je set mjera za pomoć ovoj proizvodnjkič. Formirano je i Udruženje od 9 proizođača sa područja Semberije i Posavine , na čelu sa organizatorom proizvodnje, preduzećem “AD Duvan”.

“Ja se nadam da će ovo Udruženje dati svoj doprinosi i kontaktima sa resornim ministarstvom, Agrarnim fondom, Gradom Bijeljina, uspostave jedan korektan odnos, da ovo podignemo na viši nivo i pokušamo očuvati duvanarstvo na ovim prostorima”, kaže Svetozar Mihajlović, predsjednik grupacije proizvođača i otkupljivača duvana  RS.

Dragan Šepa, sekretar za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore RS kaže za portal Bijeljina.com da je osnovni zadatak ove Grupacije da pokuša očuvati proizvodnju

“U razgovoru sa našim proizvođačima vidjeli smo da su oni nezadovoljni, da nisu u mogućnosti da proizvode kao ranije, te da sve više odustaju od ove proizvodnje. Naš zadatak je da pokušamo da očuvamo ovu proizvodnju koja je tradicija u RS, da očuvamo ovo privredno društvo na području Semberije, te da se pronađe način da se u narednom periodu i povećaju podsticajna sredstAva samim tim i povećaju površine pod duvanom “, kaže Šepa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede RS Zoran Maletić, kaže da podrška ministarstva ovom vidu proizvodnje do sada nikada nije izostala. Plan je da podsticajna sredstva budu povećana. 

“U prošloj godini smo imali podsticajnu mjeru od 0,45 KM/kg, za nadati je se da će to ove godine biti veće i pretpostavljam da će biti veće, obzirom da smo već planirali sredstva za to “, kaže Maletić

Bijeljina.com