Otkupna cijena pšenice kamen spoticanja između poljoprivrednika i mlinara

28.06.2022.

Iako već četvrti dan kombajni skidaju pšenično klasje sa semberskih njiva, još uvijek nije postignut dogovor o otkupnoj cijeni pšenice između mlinara i poljoprivrednih proizvođača.

Ovogodišnji rod pšenice je prosječan, od 350 do 500 kilograma po dunumu, kvalitet zrna je odličan, kažu poljoprivrednici, uz konstataciju da su jesenas imali najskuplju sjetvu pšenice i da je proizvodna cijena iznosila oko 82 pfeniga po kilogramu.

Radiša Rikić, poljoprivrednik iz semberskog sela Brodac, nakon drugog neuspješnog sastanka s mlinarima u Gradskoj upravi Bijeljina  kaže  da bi otkupna cijena pšenice trebalo da bude usklađena sa otkupnom cijenom pšenice u okruženju, plus transportni troškovi.

“Pšenica ne bi trebalo da bude jeftinija od ječma. Tražimo sastanak sa odgovornim funkcionerima kako bismo pronašli rješenje. Uskladištio sam svoju pšenicu, ali se ne osjećam prijatno u situaciji kada nema otkupne cijene. Prinosi su prosječni, manji nego prošle godine, ali je kvalitet izuzetno dobar”, ističe Rikić, dodavši da je neisplativa proizvodnja pšenice ispod 70 pfeniga po kilogramu.

Savo Bakajlić,predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice izjavio je nakon drugog neuspješnog sastanka s mlinarima da poljoprivrednicima “ne gine ulica i prosipanje pšenice”.

“Poljoprivrednici su kreditno prezaduženi. Imali su najskuplju sjetvu jesenas. Već je požnjeveno 40 do 50 odsto pšenice, a otkupna cijena je nepoznata. Ljudi trguju našom pšenicom i gledaju kako će se obogatiti. Za stotinu kilograma KAN – a treba dati 350 kilograma pšenice. To je katastrofa. Ovogodišnji rod iznosi od 350 do 500 kilograma po dunumu, kvalitet je dobar. Suša već ugrožava kukuruz, tako da bez kiše u skorije vrijeme možemo ostati bez hrane za stoku”, upozorio je Bakajlić. 

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije kaže da su do sada nekako uspjeli  odgovoriti nezadovoljne poljoprivrednike da počnu prosipati pšenicu po putevima.

“Ali, dogovorili smo da za zadnji dan žetve ostavimo po dvije tone pšenice u prikolicama, koju ćemo prosuti na ulicu. Zbog toga tražimo sastanak s resornim ministrima i predsjednikom Vlade Republike Srpske. Ne pristajemo na dalje ucjene i poniženja”, kaže Boško Radić.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović , uz konstataciju da je prijedlog mlinara za  otkupnu cijenu pšenice od 50 do 55 pfeniga po kilogramu neprihvatljiv, obećao je da će organizovati hitan sastanak  na koji će pozvati resorne ministre i predsjednika Vlade RS.

Petrović kaže da bi svaka otkupna cijena pšenice ispod 60 pfeniga po kilogramu bila ponižavajuća za poljoprivrednike.

Bijeljina.com