Osamnaest godina čekaju na legalizaciju zgrade sa 48 stanova

11.08.2023. - Aktuelno

Stanari u stambeno – poslovnom objektu u Ulici Kulina bana, broj 130, sa četiri lamele, već osamnaest godina pokušavaju da legalizuju svoje stanove, zahtijevajući od investitora, preduzeća “Grad” A.D., da ispuni svoje obaveze po pitanju legalizacije ovog stambeno – poslovnog objekta, što bi podrazumijevalo obezbjeđenje građevinske dozvole, izvršenje tehničkog prijema objekta,  izdavanje upotrebne dozvole i mogućnost etažiranja stanova. Ovo je, možda, najstariji poslijeratni neriješen slučaj legalizacije u Bijeljini, ali nije i najteži, jer ukupno oko petnaest stambeno – poslovnih objekata u gradu  čeka na postupak legalizacije koji košta na desetine, pa i na stotine hiljada KM.

Stanari U Ulici Kulina bana su u ovaj objekat, koji je gradilo Građevinsko preduzeće “Zlatibor”,  uselili tokom 2005. i 2006. godine, ali do današnjeg dana postupak legalizacije nije okončan. U međuvremenu, u 2012. godini, vršena je revizija projekta, jer se odstupilo od prvobitnog projekta i dograđeni su stanovi u potkrovlju. Stanari su u međuvremenu bili izvrgnuti i ucjenjivanju po pitanju uplate određenih taksi u iznosu od šest do sedam hiljada KM. Zbog čega je u svemu ovome zatajila i inspekcijska kontrola, teško je u ovom trenutku utvrditi.

Ispaštali su i još uvijek ispaštaju stanari koji su kupili stanove u ovom objektu.

Ovo je naš “čardak ni na nebu, ni na zemlji”

Predstavnici Zajednice etažnih vlasnika  kažu da imaju obećanje gradonačelnika Ljubiše Petrovića, ali i  direktora AD “Grad” Ratomira Draganića da će i oni pomoći da se konačno stavi tačka na ovaj slučaj, naravno, u skladu s trenutnim mogućnostima Gradske uprave i preduzeća “Grad” A.D..

“Ovdje živi oko devedeset odsto onih koji su tokom rata izbjegli s područja FBiH. U bescijenje su prodali svoju imovinu u FBiH, da bi ovdje obezbijedili bilo kakav krov nad glavom. Gradonačelnik nam je obećao da će Gradska uprava pomoći, a pomoć je obećao i  “Grad” A.D. Mi, stanari, spremni smo da izdvojimo dio sredstava da se konačno legalizuje ovaj objekat, odnosno da se izvrši tehnički prijem zgrade i da se stanarima omogući etažiranje stanova.

Spremni smo na druge oblike borbe da dođemo do cilja

Ukoliko niko ne bude spreman da nam pomogne u najskorije vrijeme, spremni smo i na preduzimanje drugih oblika zakonom propisane borbe I građanske neposlušnosti”, kao vida protesta zbog nerješevanja ovog problema. Još uvijek imamo strpljenja i želimo da idemo korak po korak”, kažu predstavnici ZEV-a u ovoj zgradi, ističući da se njihova zgrada osamnaest godina nalazi “ni na nebu, ni na zemlji”.

 

 

 

 

Stanari su nam pokazali rješenja u kojima decidno stoji da je investitor trebalo svojevremeno da uplati oko 17.000 KM na ime  nadoknade za legalizaciju povećanja broja stambenih jedinica u potkrovlju objekta, za nadoknadu za uređenje građevinskog zemljišta, kao i za građevinsku rentu. 

 

Bijeljina.com