Odloženo pripremno ročište za Kompaniju „Slobomir“ u stečaju

21.06.2022.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini danas je trebalo da se održi pripremno ročište za Kompaniju „Slobomir“ AD u stečaju, ali je ono odloženo do okončanja ostavinskog postupka nakon smrti Slobodana Pavlovića, odnosno do rješenja žalbe na Višem privrednom sudu u Banjaluci koju je uložio drugotuženi, preduzeće „Pavgord“ iz Foče.

Advokat Zlatan Alimujkić, iz Advokatske kancelarije „Muhić i dr“ podsjeća da su svojevremeno Slobodan Pavlović, Mira Pavlović i „Drina River Bridge Corporation“ a.d. tužili Kompaniju „Pavgord“ iz Foče i Kompaniju „Slobomir“ a.d., jer su Kompaniji „Pavgord“ osporili prijavljeno potraživanje u iznosu od 6.534.785 KM, koje je stečajni upravnik Kompanije „Slobomir“ priznao.

„ Sutkinja je prekinula postupak u trenutku kada je Slobodan Pavlović preminuo. Nakon toga nastavljen je postupak za drugo dvoje tužilaca, ali mi smatramo da će se postupak konačno nastaviti kada se u ostavinskoj raspravi odrede nasljednici Slobodana Pavlovića. Drugotuženi, preduzeće „Pavgord“ žalilo se na takvo rješenje suda, ističući da  stečajni postupak ne treba nastavljati, sve dok se ne završi ostavinski postupak. Sudija ne može o tome odlučivati, tako da je žalba proslijeđena u Viši privredni sud u Banjaluci, koji će donijeti konačnu odluku“, kaže advokat Alimujkić, podsjetivši da je prekinut i prethodni postupak po tužbi Slobodana Pavlovića protiv preduzeća „Pavgord“, sve dok se ne odrede nasljednici preminulog Slobodana Pavlovića.

„ Sudska odluka o osporavanju potraživanja povjerioca „Pavgord“ imaće uticaja i na tok stečajnog postupka, tako da će se morati sačekati ishod ostavinske rasprave“.

Advokat Alimujkić, punomoćnik tužilaca, sada Mire Pavlović i Kompanije „Drina River Bridge Corporation“ a.d., smatra da je  ugovor o ustupljenom dospjelom potraživanju Bobar banke u stečaju u iznosu od 6.534.785 KM preduzeću „Pavgord“ iz Foče ništav, te da kao takav nije mogao proizvesti posljedice prenosa predmetnog potraživanja sa povjerioca Bobar banke u stečaju na „Pavgord“ iz Foče.

„Navedeni ugovor nije bio zaključen u skladu sa prinudnim propisima iz oblasti bankarstva, konkretno, nije bio u skladu sa odredbama Zakona o bankama Republike Srpske, niti sa odredbama Odluke o kupoprodaji plasmana  banaka koju je donio Upravni odbor Agencije za bankarstvo Republike Srpske,  te je kao takav ništavan,  u smislu odredaba člana 103 Zakona o obligacionim odnosima. Mi, dakle,  smatramo da Bobar banka u stečaju nije mogla zaključiti takav ugovor, koji nije u skladu sa propisima o bankarstvu Agencije za bankarstvo i da se takva potraživanja mogu prodati samo bankama, ali to je predmet drugog sudskog postupka“, ističe Alimujkić.

Bijeljina.com