Očekuje li se razvedravanje?

30.05.2022. - Aktuelno

Prema najavama meteorologa danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i dalje nestabilno vrijeme, povremeno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23, na jugu zemlje do 27 stepeni.

Padavine će biti češće na zapadu i jugu, gdje će biti i jačih pljuskova sa grmljavinom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na krajnjem sjeveru biće više suvog vremena, tokom poslijepodneva i večeri uz povremenu kišu.

Vjetar će biti slab, većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Јutarnja temperatura vazduha biće od osam do 13 stepeni, na jugu do 18, a najviša dnevna od 17 do 23, na jugu do 27 stepeni Celzijusevih.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica i Kalinovik 10, Bihać 11, Han Pijesak 13, Mrkonjić Grad, Sokolac i Srebrenica 14, Novi Grad, Prijedor, Rudo, Čemerno i Sanski Most 15, Višegrad i Foča 16, Banjaluka, Srbac, Bugojno, Sarajevo i Tuzla 17, Doboj, Ribnik i Zenica 18, Bijeljina i Gacko 19, Livno 21, Trebinje, Široki Brijeg 25, Grude i Mostar 27, te Neum 28 stepeni Celzijusevih.

Prognoza za naredne dane
U utorak umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Bez padavina na jugu.

Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 18 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27, na jugu do 29 stepeni.

U srijedu  umjereno naoblačenje. U poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 19 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28, na jugu zemlje do 32 stepena.

Biometeorološka prognoza
Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana i stabilizacijom vremena. Svježiji jutarnji sati i umjerene temperature pozitivno će djelovati na većinu stanovništva.

Moguće su blaže reakcije u vidu glavobolje, nervoze, manjka koncentracije. Sa noćnim satima i prolaskom pogoršanja, posvuda bi trebalo biti ugodnije.