Obuka “Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju” mladima u Mostaru dala vještine kako da se nose sa izazovima digitalnog doba

09.11.2023. - Aktuelno

Projekat „Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju“ po prvi put spaja mlade, organizacije civilnog društva, medije i fact check-ere, u prepoznavanju digitalnih/ online sadržaja kojima se potiče nasilni ekstremizam.

obuka_forenzika_nasilnog_ekstremizma_u_digitalnom_okru__enju_mladima_u_mostaru_dala_vje__tine_kako_da_se_nose_sa_izazovima_digitalnog_doba49.jpeg

Juče je u Mostaru u organizaciji Udruženja „Ja bih u EU“ održana jedna u nizu obuka „Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju“ gdje su mladi kroz rad sa eskpertima/icama razvijali znanja i vještine prepoznavanja nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju, ali i radili na kompentencijama preuzimanja uloga u procesu istraživanja, identifikovanja, razotkrivanja i suprotstavljanja slučajevima nasilnog ekstremizma u digitalnoj sferi.

obuka_forenzika_nasilnog_ekstremizma_u_digitalnom_okru__enju_mladima_u_mostaru_dala_vje__tine_kako_da_se_nose_sa_izazovima_digitalnog_doba146.jpeg

Projekat „Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju“ po prvi put spaja mlade, organizacije civilnog društva, medije i fact check-ere, u prepoznavanju digitalnih/online sadržaja kojima se potiče nasilni ekstremizam i prate i istražuju motivi i ciljevi onih koji stoje iza takvih sadržaja. Projekat podržava SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira, Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski ga podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

obuka_forenzika_nasilnog_ekstremizma_u_digitalnom_okru__enju_mladima_u_mostaru_dala_vje__tine_kako_da_se_nose_sa_izazovima_digitalnog_doba72.jpeg

Ines Bulajić, komunikacijska konsultantica sa mladima je definisala ponašanja i formulacije radikalizma koje vode ka nasilnom ekstremizmu, posebno obraćajući pažnju na kontekst Bosne i Hercegovine, te je govorila o izobličavanju društevnih vrijednosti i stvaranju podjela koje vode u nasilni ekstremizam.

obuka_forenzika_nasilnog_ekstremizma_u_digitalnom_okru__enju_mladima_u_mostaru_dala_vje__tine_kako_da_se_nose_sa_izazovima_digitalnog_doba164.jpeg

„Ovo je bila odlična prilika da razgovaramo o identitetima i ulozi koju njihovo poimanje ima u potencijalnoj radikalizaciji mladih ljudi ka nasilnom ekstremizmu i terorizmu. Mladima je bilo jako bitno govoriti o stereotipima, predrasudama i diskriminaciji kao osnovnim preprekama interkulturalnom dijalogu i izgradnji mira u njihovoj lokalnoj sredini.“- navela je ekspertica Bulajić.

Anida Sokol, urednica i istraživačica „Media Centra Sarajevo“ se u svom predavanju i interaktivnom radu sa mladima osvrnula na jezik mržnje u komentarima na društevnim mrežama i medijima, uz napomenu da je tanka linija između jezika mržnje i fizičkog nasilja. Emir Zulejhić, urednik i istraživač „Raskrinkavanja“ je govorio o prepoznavanju i provjeri tačnosti problematičnog sadržaja u medijima i na društvenim mrežama.

„S obzirom na količinu dezinformacija, raznih manipulacija ali i govora mržnje, jako je bitno imati praktične vještine snalaženja u online prostoru. Učesnici/e su se za početak upoznali sa fact-checking organizacijama u regiji, koje im mogu poslužiti kao kredibilni izvori pri traženju odgovora na pitanje da li su neke informacije tačne. Ukoliko i sami žele istraživati porijeklo, tačnost, autentičnost ili širi kontekst informacija na koje naiđu, dobili su znanja i vještine koje će im to omogućiti. Upoznati su sa naprednim pretraživanjem društvenih mreža i interneta generalno, kao i sa alatima za analizu fotografija i videosnimaka, a koje će im u tome pomoći.“- kaže istraživač i urednik Zulejhić.

Branko Petrović, ekspert za cyber sigurnost, je govorio o štetnim online sadržajima koji vode nasilnom ekstremizmu, ali i zakonodavnim, regulatornim i samoregulatornim okvirima protiv ovakve vrste online sadržaja, te kulturi nasilja i zaštiti u cyber prostoru.

„Na radionici prvenstveno smo prošli kroz metodu rada kada je u pitanju digitalna forenzika. Usvojili smo šest jednostavnih koraka digitalne forenzike i naučili kako napraviti digitalni forenzički izvještaj. Nakon toga smo akcenat stavili na otkrivanje motiva i identiteta izvora (vlasnika) portala, odnosno medija koji šire govor mržnje i lažne informacije, te time doprinose stvaranju nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju. Kroz praktičnu vježbu smo pokazali koji se sve alati mogu koristiti kako bi se otkrio identitet vlasnika medija i kreatora sadržaja koji podstiče nasilni ekstremizam u digitalnom okruženju. Isto tako smo kroz stvarni primjer prošli kroz neka pitanja koja otkrivaju motiv aktivnosti nekog medija.“- zaključio je ekspert Petrović.

Govoru mržnje na internetu su posebno izloženi mladi kojima online i društveni mediji predstavljaju osnovni izvor informacija i koji često ne promišljajući kritički, primaju i dijele sadržaje koji vode ka nasilnom ekstremizmu. Istraživanja digitalnog i prostora društvenih medija ukazuju na zabrinjavajući porast govora mržnje, nasilnog ponašanja, mizoginih napada i dezinformacija kreiranih da vode do pojave nasilnog ekstremizma u BiH.

„Učešćem na radionici o forenzici nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju, stekli smo nova znanja i vještine za suočavanje sa izazovima savremenog doba. Zajedno smo istraživali načine kako poboljšati našu digitalnu sigurnost.“– rekao je Dino Gluhović, učesnik obuke.

Istraživanje koje je prethodilo projektu „Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju“  pokazalo je da mladi uglavnom ne razumiju online algoritme i ne poznaju uslove za korištenje društvenih mreža. To je jedan od bitnih razloga za prisustvo narativa nasilnog ekstremizma među mladima u BiH. Veliki broj mladih nema priliku da razvija vještine medijske pismenosti i nisu u stanju da naprave razliku između provjerenih činjenica i „zapaljivog“ sadržaja koji vodi do nasilnog ekstremizma. Zbog toga su obuke poput ove od krucijalnog značaja za vještine prepoznavanja nasilnog ekstremizma, ali i mehanizme suprotsavljanja istom.