Objavljena dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi

16.05.2022. - Aktuelno

Meteorološki servis “Severe Weather” objavio je prvu dugoročnu vremensku prognozu za nadolazeće mjesece, po kojoj nas čeka vrelo i suvo ljeto u Evropi.

U svojim prognozama “Severe Weather” koristi tri modela – ECMWF, UKMO i CFSv2., a period prognoze na koje se SWE skjoncentrisao u svim modelima bio je jun, jul i avgust.

ECMWF model
Ovaj model se često naziva najpouzdanijim modelom u kategoriji dugoročnih prognoza. Iako dugoročne prognoze, posebno one koje se odnose na periode od nekoliko mjeseci unaprijed, nisu potpuno pouzdane, ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

U cijeloj južnoj i srednjoj  Evropi očekuje se iznadprosječno toplo vrijeme, dok se na sjeveru očekuju temperature blizu prosjeka, možda nešto niže.

Prema ECMWF modelu, u našoj regiji se tokom ljeta očekuju puno više temperature od prosjeka, i to između 1 i 2 stepena. Što se tiče količine padavina, širom Evrope očekuje se puno manje od prosjeka, osim na sjeveru kontinenta.

 

UKMO model
Radi se o modelu meteorološke službe Ujedinjenog Kraljevstva, prema kojem će Evropa će imati toplije od uobičajenih uslova na većem dijelu kontinenta. Intenzitet se smanjuje prema sjeveru, gdje se povećava uticaj zone niskog pritiska. Što se tiče padavinaa, očekuje se prilično sušno vrijeme.

CFSv2 model
Ovo je glavni sjevernoamerički model dugog dometa. Ovaj model za Evropu daje nešto drugačiju prognozu od prethodna dva modela.

Naime, nad srednjom i sjevernom Evropom predviđa se viši pritisak, a na zapadu potencijalno nizak. Globalne temperature su naravno toplije od normalnih u većem dijelu sjeverne hemisfere. Površinske temperature u Evropi su po ovom modelu toplije od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u srednjem i zapadnim regijama.

Izvor:SeeSrpska