Novinari i pravnici traže ocjenu ustavnosti kriminalizacije klevete

19.09.2023. - Aktuelno

Advokati Jovana Kisin Zagajac i Aleksandar Jokić predali su Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta.

Ovom inicijativom se traži ocjena ustavnosti člana 208a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim se kriminalizuje kleveta, i člana 208b., koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Inicijativu je sa njima predao i predsjednik Kluba novinara Banjaluka, Siniša Vukelić koji je rekao da je na ovaj način ispunjena najava da će medijska zajednica sa svojim pravnim timom ići sa ovim korakom.

Advokat Jokić je kazao da su pokušali na što detaljniji način objasniti sto “zašto su izmjene Krivičnog zakonika protiv Ustava i zašto u našem pravnom sistemu predstavlja elementarno kršenje ljudskih prava koje se odnosi na slobodu govora”.

“Nadamo se da će inicijativa uroditi plodom i da će Ustavni sud zaštiti građane od vlasti”, kazao je on.

Advokat Jovana Kisin Zagajac kaže da miješanje države u slobodu govore, kao osnovno ljudsko pravo ne može biti nerazumno i neproporcionalno.

“Krivični progon te novčane kazne i kazna zatvora koja se može izreći ako se ne plati novčana kazna predstavlja prekomjerno miješanje u osnovne ljudske slobode”, kazala je ona.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić je kazao da je ovo nastavak borbe protiv kriminalizacije klevete.

“Vjerujemo da će sudije imati više sluha da odbrane Ustav Republike Srpske kojeg su poslanici u NSRS grubo ranili podizanjem ruke za ovakav Krivični zakonik. Nadamo se da će Ustavni sud shvatiti koliko je važna ova inicijativa i da će proglasiti neustavnim posljednje izmjene zakona”, kazao je Vukelić.

Vukelić je naveo da je medijska zajednica prethodnih mjeseci iznijela niz argumenata o štetnim posljedicama koje imaju izmjene ovog zakona.

Radi podsjećanja, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Izvor: Glas srpske