Nema dogovora o otkupnoj cijeni pšenice

22.06.2022.

Semberski poljoprivrednici i mlinoprerađivači, nakon današnjeg sastanka, održanog u Gradskoj upravi Bijeljina,  nisu se mogli dogovoriti o otkupnoj cijeni ovogodišnjeg roda pšenice, te su novi sastanak zakazali na Vidovdan, 28. juna.  I dok su predstavnici poljoprivrednih udruženja tražili 80 do 82 pfeniga po kilogramu, s druge strane, mlinoprerađivači su obećavali 60 do 63 pfeniga po kilogramu, rukovodeći se otkupnom cijenom pšenice koju će Srbija ponuditi svojim ratarima.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice izjavio je da je ovaj sastanak već zakasnio, jer su kombajni spremni da uđu u njive.

“Kalkulacije su različite, tako da ponovo  ispada da jedni druge ne razumijemo. Mlinoprerađivači iščekuju otkupne cijene u okruženju. Mi nemamo šta čekati, jer skladišne kapacitete nemamo. Proizvodna cijena pšenice je od 80 do 82 pfeniga po kilogramu, pod uslovom da su ispoštovane sve agrotehničke mjere. Nije isključeno da zatražimo zabranu uvoza pšenice na rok od 90 do 120 dana. Pregovara se i o izvozu oko 50.000 tona pšenice. Plašim se da će se poljoprivrednici prestati baviti poljoprivredom i da će samo deset do petnaest velikih proizvođača ostati u ovom poslu”, izjavio je Bakajlić.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije izjavio je da bi najrealnija otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice bila identična cijeni u Srbiji i Hrvatskoj, na koju bi se dodali troškovi transporta.

“Trenutno niko od mlinara nije spreman da istupi sa otkupnom cijenom. Svi gledaju kako će postupiti neko drugi, da li će platiti pšenicu manje ili više. Prinos pšenice je manji i do trideset odsto. Poljoprivrednici nemaju gdje uskladištiti pšenicu.Ne želim licitirati, ali bi realno bilo da se ovogodišnja cijena pšenice uskladi sa cijenom pšenice u Srbiji i da se na to dodaju troškovi transporta”, rekao je Radić.

Čedomir Pavlović, direktor mlinskoprerađivačkog preduzeća “Mlin Pavlović” iz Crnjelova  izjavio je da će u ponedjeljak Srbija, najvjerovatnije, objaviti otkupnu cijenu od oko 310 eura po toni, što bi iznosilo oko 60 pfeniga po kilogramu.

“Mi ćemo u utorak, 28. juna, imati precizniju otkupnu cijenu. Nismo u situaciji da obavljamo uslužno skladištenje žitarica. Otkupna cijena za ječam je 60 pfeniga po kilogramu”, izjavio je Pavlović, istakavši da niko od poljoprivrednika neće biti oštećen.

Zlatan Lazarević, direktor Agrarnog fonda grada Bijeljina izjavio je da Gradska uprava nema zakonske nadležnosti za određivanje otkupne cijene pšenice. On je najavio da će poljoprivrednici od Agrarnog fonda dobiti tri pfeniga za svaki otkupljeni kilogram pšenice.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, nakon sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima i mlinoprerađivačima, izjavio je da je,

prema nekim kalkulacijama, za proizvodnju pšenice po hektaru trebalo  izdvojiti oko 3.200 KM.

“Mi od mlinoprerađivača tražimo određene garancije, da otkupna cijena pšenice bude kao u Srbiji, te da se na tu cijenu dodaju transportni troškovi u iznosu od tri do četiri pfeniga po kilogramu. Agrarni fond grada Bijeljina će, takođe, obezbijediti tri pfeniga po kilogramu za isporučenu pšenicu. Uz podsticaj od 400 KM po hektaru, koliko su poljoprivrenici dobili od resornog ministarstva, mogli bismo obezbijediti otkupnu cijenu koja će pokriti proizvodne troškove”, izjavio je Petrović, naglasivši da na nestabilnost cijena brašna i  hljeba umnogome utiče i to što Republika Srpska nema svoje Robne rezerve, bez čega se ne može pričati ni o ekonomskoj stabilnosti Republike Srpske.

Bijeljina.com