Nema bojazni od majmunskih boginja, potreban samo oprez

25.05.2022.

Širenje majmunskih boginja, čije prisustvo je juče potvrđeno i u Sloveniji, ne treba da zabrinjava građane BiH jer je riječ o bolesti sa malom smrtnosti koja se relativno teško prenosi, ali je ipak potrebno proaktivno djelovati.


Mišljenja su ovo epidemiologa i infektologa u BiH koji su u razgovoru za “Nezavisne novine” govorili o majmunskim boginjama, bolesti koja je privukla pažnju javnosti kada se u kratkom roku proširila u više od 90 zemalja svijeta.

Majmunske boginje su endemski prisutne u pojedinim afričkim zemljama, a do sada su potvrđene između ostalog i u SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Belgiji, Španiji, Švedskoj, a od juče su prisutne i u nama bliskoj Sloveniji.

Kako su izvijestili svjetski stručnjaci, ove boginje neće uzdrmati svijet kao što se to desilo sa kovidom-19 i neće doći do pandemije. Naveli su da, za razliku od virusa korona, majmunske boginje su daleko manje zarazne te da se u svijetu godišnje pojavi nekoliko hiljada slučajeva ove zaraze, najčešće u Africi.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, ova bolest je karakteristična za zapadnu obalu Afrike, te da, iako se svake godine pojavi nekoliko hiljada slučajeva, uvijek su ih do sada uspijevali zadržati na aerodromima.

“Sada imamo situaciju da ljudi koji su zaraženi nemaju direktno veze s Afrikom, a pojavilo se u više zemalja svijeta. To je izazvalo određenu zabrinutost”, kazao je Drljević, dodajući da ova bolest ima relativno malu smrtnost, ispod 10 odsto.

“To je DNK virus koji se relativno sporo širi i potreban je bliži fizički kontakt, međutim to se još prati. Trenutno nema razloga za paniku. DNK virus, za razliku od RNK virusa kakva je korona, rijetko mutira, tako da ne očekujemo značajnije promjene na samom virusu”, pojasnio je Drljević.

Dodao je da su ranijih godina slučajevi ovog virusa bili na vrijeme stavljeni u karantin, koji traje oko 21 dan, te se spriječilo njegovo dalje širenje.

“Problem u BiH je to što se kod nas ne poduzimaju preventivne mjere prije nego što virus dođe. To su mjere koje se moraju uvesti na državnom nivou, na aerodromima i svim drugim graničnim prelazima”, rekao je Drljević, koji je istakao da bi bilo dobro da se oformi koordinaciono tijelo na nivou države.

“Na taj način bi se za sve buduće zarazne bolesti odmah preduzimali preventivni koraci na nivou BiH”, zaključio je Drljević.

O samoj bolesti za “Nezavisne” je govorila i Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS, koja je istakla da se ovaj virus u Africi na ljude prenosi kontaktom sa zaraženim majmunima, divovskim štakorima, ali i konzumiranjem neadekvatno kuvanog mesa zaraženih životinja.

Dodala je da se bolest na ljude prenosi i u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja, te da se može prenijeti i ugrizom ili ogrebotinom.

“Sa čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem, ali ne vazduhom kao grip ili ospice, i kontaktom sa kožnim promjenama koje nastaju kod oboljelog. Zasad su svi oboljeli muškarci između 20 i 40 godina, a inficirali su se seksualnim odnosom sa drugim muškarcem, iako se ove boginje mogu dobiti i svim ostalim navedenim načinima prenosa”, kazala je Rodić Vukmirova, koja je navela da period inkubacije kod ove bolesti iznosi od pet do 21 dan.

“Prvih pet dana bolest se ispoljava kao groznica, jaka glavobolja, otečeni limfni čvorovi, bol u leđima i izrazita slabost, a kožni osip obično počinje jedan do tri dana nakon početka groznice”, rekla je Rodić Vukmirova, ističući da je terapija usmjerena na ublažavanje simptoma i sprečavanje komplikacija kao što su sekundarne bakterijske infekcije.

“Vakcina protiv velikih boginja je efikasna i protiv majmunskih boginja u 85 odsto slučajeva”, zaključila je Rodić Vukmirova.

Izvor:Nezavisne/FOTO:B92