Napreduju radovi na auto-putu Bijeljina-Rača

13.06.2023. - Aktuelno
Na 12. kilometru budućeg auto-puta Bijeljina – Rača u toku je faza izgradnje prvog sloja i podsloja nasipa. Svi radovi teku planiranom dinamikom, kažu u JP „Auto-putevi Republike Srpske“. Nadaju se da će ova dionica biti završena i prije predviđenog roka koji je predviđen za 25. septembar 2025.

“Dinamika predviđena je da do kraja godine završimo najveći dio nasipa, odnosno preko 90 odsto i da već počnemo sa građevinskim radovima. Na samoj trasi ima ukupno devet objekata. Što se tiče projektno tehničke dokumentacije ona je negdje bila i završena, već smo imali određene izmjene”, kaže Nedeljko Ćorić, direktor Auto-puteva Republike Srpske.

Budući auto-put biće od velikog značaja ne samo za privredu nego i samo stanovništvo. Da su to shvatili Semberci pokazuje i visok procenat riješenih imovinsko pravnih odnosa.

Na preko 95 odsto trase riješeni su imovinsko pravni odnosi, na jednom dijelu trase došlo je do izmjena, zbog toga što je lokalno stanovništvo željelo veći broj propusta, nadvožnjaka i podvožnjaka, ali to nije usporilo radove.

Veoma je dobra saradnja sa Srbijom oko svih izazova sa kojima se susreću obje strane, posebno oko izgradnje integrisanog graničnog prelaza. Ovaj prelaz ubrzaće promet i komunikaciju i roba i usluga i uticaće na razvoj privrede i turizma.

“Mi ćemo do kraja godine završiti svoj dio od Sremske Rače do Kuzmina, to je nekih 19 km i tu se radi integrisani granični prelaz u Sremskoj Rači, zajednički prelaz BiH i Srbije na srpskoj strani, koji će biti pušten 2025. kada bude završen dio puta od Sremske Rače do Bijeljine”, Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

“Znači da ćemo imati samo jedan granični prelaz na dvije granice koje imamo danas mnogo će se brže odvijati promet putnika i saobraćaja, i to će u značajnoj mjeri doprinjeti Bijeljini koja godinama unazad imaju gužme posebno vikendom”, kaže Nedeljko Ćorić, direktor Auto-puteva Republike Srpske.

Do kraja godine planiran je početak dionice od Bijeljine do Brčkog, kao i dionica od Brčkog prema Vukosavlju. Ukoliko ne bude političkih uslovljavanja uslovljavanja evropske zajednice nadaju se i da će auto-put od Bijeljine do Banjaluke u narednih 5 do 6 godina biti gotov. Auto-putevi trenutno rade na pet projektata. Ističu i saradnju sa “Autocetama Federacije“ te prvi u regioni uvode jedinstveni tag i na teritoriji Republike Srpske i FBiH.

Izvor:BLPORTAL