Nakon što je potvrdio, ministar Pašalić naprasno otkazao sastanak! A premijer se nije ni oglasio

01.07.2022. - Aktuelno

Nakon što je Gradska uprava Bijeljina uputila poziv za hitan sastanak predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisu Pašaliću i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu, zbog rješavanja problema otkupne cijene pšenice, ministar Košarac potvrdio je dolazak u Bijeljinu 4. jula, iz Kabineta premijera ni nakon tri dana niko još nije odgovorio, dok je ministar Pašalić prvobitno potvrdio dolazak, takođe, 4. jula, da bi ga samo poslije dva dana krajnje neočekivano otkazao.

S obzirom na to da je razvoj poljoprivrede u nadležnosti republičkih institucija, a ne lokalnih samouprava, postavlja se pitanje svrsishodnosti održavanja sastanka samo sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, jer je upravo u nadležnosti Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva da djeluju u skladu sa Zakonom o interventnom otkupu od kada su Robne rezerve otišle u stečaj.
Namjera predstavnika Grada bila je da se što prije iznađe najbolje rješenje za probleme poljoprivrednika, koji su, ionako na ivici opstanka, iako određivanje cijene pšenice nije u nadležnosti Gradske uprave. Izgleda da je za predstavnike republičkih insticija veći problem to što je i prethodna dva sastanka sa poljoprivrednicima i mlinarima, kao i poziv premijeru i ministrima, inicirao Gradonačelnik.

-Ovakav odnos republičkih institucija, izostanak odgovora premijera na poziv i naprasna promjena plana ministra Pašalića, u najmanju ruku bude sumnju u dobre namjere Vlade Republike Srpske prema poljoprivrednicima, poručili su iz gradske uprave Bijeljina .

Bijeljina com