Na koju će sad stranu stranke iz Koalicije?

24.03.2023. - Aktuelno

Nakon neuspjelog opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića, Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu” ima težak zadatak pred sobom.

Prvo pitanje, na koje će stranke okupljene u Koaliciji, prije svega, najbrojniji  SNSD, morati vrlo brzo dati precizan odgovor svojim članovima, ali i simpatizerima, jeste to kako se moglo dogoditi da šesnaest stranaka, okupljenih u Koaliciju,  dobije podršku svega 15.021 glasača za opoziv aktuelnog gradonačelnika. Sportskim rječnikom rečeno – dobili su crveni karton koji  podrazumijeva  duboke analize, preispitivanja i konkretne političke poteze.

Salto mortale izborne noći

 Šta se to dogodilo u predreferendumskoj noći ili na sam dan glasanja, kakav “salto mortale” je uslijedio u glavama “stranačkih vojnika”, da je većina njih morala promijeniti vlastito mišljenje i glasati protiv svoje volje. S druge strane, dvije, odnosno tri političke stranke, SDS, PDP i Vukanovićev Pokret za  pravdu i red, dobile su ukupno 32.380 glasova podrške, odnosno glasova protiv opoziva gradonačelnika Petrovića, što je više nego duplo od onoga što je osvojila Koalicija.

183 glasačka mjesta protiv 

Narodna volja trebalo bi da predstavlja upravo to, skup glasova većine onih koji iskazuju određeni politički stav. Narod u Semberiji se jasno opredijelio, na svih 183 glasačka mjesta, da ne prihvata Petrovićev opoziv i da mu pruža podršku za sve ono što je uradio u protekle, skoro, dvije i po godine.

Slušaju li lideri šta narod “misli”? 

Drugo pitanje, koje se iz ove prethodne konstatacije neminovno nameće, glasi – koliko lideri političkih stranaka uopšte osluškuju i prepoznaju  puls naroda na terenu. Odnosno, da li im je do njihovog mišljenja uopšte i stalo. Da li se u mjesne odbore i u seoske sredine odlazi samo u vrijeme predizbornih kampanja, jednom ili dva puta u četiri godine?

 

Stranke postale biznisi?

 S obzirom na to da se na ovoj političkoj vrtešci teško snaći i onima koji imaju mnogo veća teoretska i praktična znanja i iskustva, neminovno se na kraju nameće zaključak, da su političke stranke odavno postale samo puki biznis – klubovi, mala porodična, familijarna, kumovska i rođačka preduzeća, koja  svoje interese izvlače ili grade na još uvijek neiscrpljenoj narodnoj naivnosti, ljudskosti i dobroti. Da ni to neće još dugo trajati, pokazuju rezultati prošlonedjeljnog referenduma.

Bijeljina.com/Foto:Srna, Bijeljina.com