Na kojim dionicama će danas doći do obustave saobraćaja?

22.05.2022. - Aktuelno

Zbog kiše koja je padala tokom noći ili još pada, kolovozi su u Republici Srpskoj mjestimično mokri i vlažni, pa je neophodna oprezna vožnja, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina gdje su mogući odroni, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.


Zbog deminiranja terena dolaziće do povremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Šamac jedan-Grebnice, na lokalitetu Grebnice-Tišina od 8.00 do 14.00 časova u intervalima 30 minuta obustave i 15 minuta propuštanja saobraćaja.

Radovi su aktuelni na dionicama magistralnih puteva Lamovita-Ivanjska, Prijedor-Kozarac, Teslić dva-Teslić tri-Podjezera, Derventa-Žirovina, Crkvina-Modriča jedan, Šešlije-Johovac, Bijeljina dva-Ugljevička Obrijež, Čelinac-Kotor Varoš, Čelinac-Ukrina, Rudanka–Doboj jedan, Rudanka-Doboj, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han, Tedin Han-Teslić, Šipovo-Novo Selo, Jezero-Šipovo.

U toku su je sanacija dionice magistralnog puta Derventa-Derventa /Žirovina/, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja.

Zbog oštećenja mosta zabranjen je saobraćaj za teretna vozila maksimalnog osovinskog opterećenja preko 10 tona po osovini na mostu Kralja Aleksandra, preko rijeke Lim, na dionici magistralnog puta Brodar-Rudo, a za ostala vozila se ograničava brzina kretanja preko mosta na 20 kilometara na čas.

Saobraćaj se odvija otežano jednom saobraćajnom trakom zbog aktiviranog klizišta na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići, te na putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Vangabaritni teret se prevozi na putevima Gacko-Nevesinje-Bakračuša, Ledenice-Crkvina-Šamac, pa vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn, a na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa premašuje 16 tona.

Na području Federacije BiH, zbog sanacionih radova na auto-putu A-1 za saobraćaj je zatvorena preticajna traka od naplatnog mjesta Sarajevo sjever do petlje Sarajevo sjever u dužini 400 metara. Za vrijeme radova saobraća se voznom trakom.

Radovi se izvode i na vijaduktu Klopče na dionici Zenica sjever-Zenica jug, gdje se saobraća preticajnom trakom, dok je vozna traka zatvorena za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a u noćnim časovima saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Zbog radova, sporije se saobraća na putnim pravcima Konjic-Jablanica (tunel Crnaja), Donji Vakuf-Travnik (Komar), Žepče-Zenica (Golubinja), Ripač-Dubovsko, Bosanski Šamac-Orašje (dionica Grebnice-Bazik) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja pri  prelasku granice.

FOTO: Vijesti