Na Jahorini grade komunu za “djecu sunca”

03.09.2022. - Aktuelno
Rehabilitacioni centar za osobe sa Daunovim sindromom biće formiran u okviru Olimpijskog centra “Jahorina”, a služiće za oporavak “djece sunca” i njihovih roditelja.

Kazao je to za “Glas Srpske” direktor “Daun sindrom centra” Banjaluka Zoran Jelić i dodao da je povodom osnivanja tog centra na Jahorini organizovano i donatorsko veče za prikupljanje sredstava.

“Potpisali smo sporazume sa srodnim organizacijama iz Češke, Moskve, Hrvatske, Austrije te Crne Gore, a mogućnosti koje će se stvoriti otvaranjem ovakvog centra su ogromne” – kazao je Jelić.

Dodao je da će centar biti međunarodnog karaktera i da će okupljati djecu sa Daunovim sindromom iz ovih zemalja.

– “Sada smo u fazi traženja i prilagođavanja objekta koji bi bio pogodan za osobe sa Daunovim sindromom” – rekao je Jelić.

Prema njegovim riječima, pokretanje rehabilitacionog centra pokazuje da je u Republici Srpskoj povećan kvalitet života ovih osoba.

“Ugovorom sa Medicinskim fakultetom u Foči postali smo nastavna baza za studente defektologije i to je veoma značajno, jer ćemo dobiti kadar koji će raditi sa “djecom sunca” – kaže Jelić.

Dodao je da je u ovom projektu značajna i edukacija roditelja.

“Višednevni boravci u ovoj komuni proširiće znanje roditelja djece sa Daunovim sindromom, jer mnogi od njih iz straha ne dozvoljavaju djeci da idu na radno osposobljavanje. Razumijem roditelje koji imaju strah, ali u ovoj komuni oni će uspjeti da prevaziđu stigmu, te na taj način olakšaće život svojoj djeci” – ističe Jelić.

Osim ovoga, u “Daun sindrom centru” imaju još mnogo planova.

“Uskoro nas očekuje promocija prve zbirke pjesama čiji su autori osobe sa Daunovim sindromom. Zbirku je pisalo 30 lica sa Daunovim sindromom iz Srpske, FBiH, Srbije, Crne Gore, Austrije, Norveške i Rusije – kaže Jelić.

Prema njegovim riječima, autori su koristili posebnu tehniku.

“To je asistivna tehnika, gdje autori slikovno pišu i izražavaju emocije. Ono što je veoma važno naglasiti je da osobe sa Daunovim sindromom od samog rođenja nakupljaju te emocije i da sad imaju jedinstvenu priliku da ih pokažu kroz ovo pisanje – rekao je Jelić.

Sporazum

Zoran Jelić je kazao da će predstavnici “Daun sindrom centra” Banjaluka uskoro putovati i u Kanadu.

” Tamo ćemo potpisati sporazum sa organizacijom koja okuplja lica sa Daunovim sindromom – rekao je Jelić.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske