Jagode pet, a trešnje deset KM

22.05.2023. - Aktuelno

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci danima već mogu se nabaviti jagode koje su  početkom maja koštale osam KM za kilogram, da bi već danas njihova cijena pala ne pet, odnosno četiri KM po kilogramu.

Zbog velikog broja kišnih dana, plodovi jagode nemaju slasti, niti onog opojnog mirisa u sebi koji kao magnet privlači kupce.

S druge strane, zbog smanjene kupovne moći, mnogi su odavno odustali od kupovine jagoda i drugog voća, dajući prioritet najosnovnijim životnim namirnicama. Ovih dana na bijeljinsku Zelenu pijacu stigle su i trešnje iz Srbije. Cijena im je više nego paprena. Koštaju deset KM po kilogramu. Semberski prerađivači jagoda i drugog voća najavljuju da će otkup jagode početi krajem maja, jer im je cijena još uvijek visoka i ne pronalaze interes za otkupu većih količina jagode za preradu.

U bijeljinskom “Spektar drinku” saznali smo da su u prošloj godini bili u prilici da otkupe neograničenu količinu jagode iz Hercegove, po cijeni od 2,20 KM, koja je bila odličnog kvaliteta.

Ovo proljeće, očigledno je, nije naklonjeno jagodarima, jer velika vlažnost izaziva i truljenje plodova na njivi, što dodatno utiče na kvalitet i na količinu jagode koja se može ubrati u jagodnjacima.

Bijeljina.com