MUP spreman za proslavu Dana Republike Srpske

03.01.2023. - Aktuelno

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima neophodne mjere kako bi događaji povodom obilježavanja Dana Republike, 9. januara, protekli mirno i bez incidenata, izjavio je resorni ministar Siniša Karan.

“Ono što je novina jeste da će se svečani defile MUP-a ove godine održati u Istočnom Sarajevu, što je za nas sa aspekta bezbjednosti i organizacije jedan novi izazov”, naveo je Karan.

On je rekao da ne sumnja da će i ove godine svečani defile ispuniti očekivanja, te je pozvao građane koji su u mogućnosti da prisustvuju svečanom defileu u Istočnom Sarajevu, da zajedno sa pripadnicima MUP-a mirno i dostojanstveno proslave Dan Republike Srpske.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godinu postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Svečani defile povodom Dana Republike – 9. januara prvi put ove godine biće održan u Istočnom Sarajevu. Dan ranije će biti održana Svečana akademija u Banjaluci.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da će svečani defile i svake naredne godine biti u drugom gradu, čime će se Dan Republike pokazati kao integrativni praznik koji predstavlja čitavu Republiku Srpsku.

Izvor: Agencije