MUP dobio instrukcije u slučaju dolaska Šmita u Srpsku | Bijeljina.com

MUP dobio instrukcije u slučaju dolaska Šmita u Srpsku

07.09.2023.

Policija Republike Srpske dobila je instrukcije o postupanju u slučaju Kristijana Šmita, nakon što je najavljeno da će biti uhapšen i deportovan ukoliko dođe u Republiku Srpsku.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On se ranije sastao sa specijalnim izaslanikom Vlade SR Njemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinijem kojem je, kako kaže, dao Aneks 10 na engleskom i poručio da Kristijan Šmit nije imenovan.

“Aneks 10 kaže da ga biraju strane potpisnice. Mi smo trebali da izaberemo visokog predstavnika, a da ga potvrdi Savjet bezbjednosti. Kada kažete da to nije u redu i da se držimo slova Dejtona, on kaže da podržava Šmita. Ali čovječe, kakva je ovo demokratija i EU da možete tako da odlučujete”, poručio je Dodik.

“Na pitanje šta mi je strateški cilj u odluci da Šmita koji dolazi ovdje neovlašteno naša policija prati i izbaci iz RS, ja mu kažem šta bi mogao da bude cilj kad ti nećeš da čuješ osnovnu stvar a to je da niste imenovali čovjeka. Povucite ga u Njemačku, ali treba mu dati 24.000 evra plate koju ima. Nama je najvažnije pitanje imovina, a da su oni doveli Šmita da bi jednog dana osvanula njegova navodna odluka o zakonu o imovini na nivou BiH. Ako do toga dođe, istog trenutka smo donijeli odluku o samostalnosti. Ako to uradi, u toku noći će se skupiti parlament. A onda me pita šta su posljedice? Znači vi imate namjeru da to radite”, ističe Dodik.

On naglašava da je Zaracinu rekao da prenese Kristijanu Šmitu da ne dolazi u Republiku Srpsku.

“Naoružana je njegova pratnja, što bi trebalo da asocira na to da mi ovdje imamo kubure i praćke. Danas je otišla instrukcija na teren”.

Kristijana Šmita ne obezbjeđuje u BiH Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, nego on ima obazbjeđenje iz Njemačke, što je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

“Nema visokog predstavnika u BiH. Gospodin Šmit je njemački državljanin koji ovdje nezakonito boravi. Želim da kažem da ga ni ministar bezbjednosti ne poštuje, pa neka me procesuira”, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić.

Izvor: Glas srpske