Mostar ukida kontroverzne nazive ulica

12.07.2022. - Aktuelno
Grad Mostar konačno će ukloniti kontroverzne nazive ulica koje su godinama kamen spoticanja i često izvor zapaljive retorike u najvećem gradu na Neretvi, o čemu će odluku donijeti Gradsko vijeće Mostara u četvrtak 14. jula na svojoj redovnoj sjednici.

Podsjetimo da su imena spornih mostarskih ulica godinama bila problem u tom gradu, a na njihovoj izmjeni je u više navrata inzistirao vijećnik SDP-a Arman Zalihić te to pitanje posebno aktualizirano nakon posljednje devastacije Partizanskog groblja u Mostaru.

Tako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka o izmjeni naziva spornih ulica te imenovana komisija koja je već pripremila nove nazive za sporne ulice u tom gradu.

Prema tome dosadašnja ulica Mile Budaka mijenja naziv u Ulicu Alekse Šantića, a ulica Vokića i Lorkovića mijenja naziv u Ulicu Tina Ujevića, dok ulica Đure Spuževića mijenja naziv u Ulicu Ismeta ICE Voljevice, te dosadašnja ulica Tabornika Ive Zelenike mijenja naziv u Ulicu Ciglana Također dosadašnja ulica Rafaela Bobana mijenja naziv u ulicu Fra Ljudevita Laste, dok ulica Jure Francetića mijenja naziv u Humska ulica.

Komisiju za izmjenu naziva ulica u Mostaru čine Mario Kordić, Salem Marić, Zlatko Guzin Vlatko Marinović i Velibor Milivojević, a o svemu će ipak odlučivati Gradsko vijeće na osnovu gore navedenih prijedloga komisije koje je imenovalo Vijeće kako bi se napokon skinula ljaga s mostarskih ulica, prenosi klix.ba.

 

 

izvor:Glas Srpske/FOTO: