Mještanima Batkovića nije jasno zbog čega je srušen Dom kulture

24.12.2022.

Mještanima Batkovića nije jasno zbog čega je ovih dana srušen stari Dom kulture koji se, kako oni sami kažu, mogao renovirati i dovesti u prvobitnu funkciju.

Mlađa mještanka Batkovića, koja nije željela da se predstavi,  kaže da je stari dom trebalo renovirati, jer se prilikom rušenja vidjelo koliko su bili očuvani zidovi na objektu.

Ljubomir Aleksić, mještanin Batkovića kaže da je, prema pričama njegovog oca,  Dom kulture građen odmah nakon Drugog svjetskog rata.

„Organizovane su nekada granke i narodna sijela u Domu, omladina se družila, igrala i pjevala. Za veće slave, kao što je Stjepan dan, devetog januara, omladina se skupljala u tom prostoru. Manje je bilo i kafića i kafana u to vrijeme. U neka bolja vremena imali smo, osim centralne škole, još jednu područnu školu u naselju Klis, četiri do pet kilometara udaljenu od centra sela. Bilo je više djece. U Domu kulture organizovan je festival „Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“. Često su u domu gostovali estradni umjetnici. Nekada se u Domu kulture ašikovalo, sklapala su se prijateljstva i poznanastva koja su se i brakom krunisala. Ništa mi sada nije jasno. Niko nas nije obavijestio o stvarnim namjerama i planovima. Bilo je nekih sporova sa Poslovnim zadružnim savezom „Agrosemberija“. Ne znamo šta planiraju novi planeri i investitori“, kaže Aleksić.

U  obavještenju gradonačelnika Ljubiše Petrovića, koje je zalijepljeno na prostorije koje koristi SKUD „Lazarice“ navedeno je da zgrada starog ruševnog doma predstavlja opasnost za prolaznike i da odaje ružnu sliku sela.

 Da bi se takvo stanje promijenilo, navodi se u obavještenju, odlučeno je da se stari dom sruši. 

„Batković i Batkovljani zaslužuju da imaju savremen Dom kulture, a Gradska uprava je odlučna da ga izgradi. Zato je rebalasom budžeta za 2022. godinu izdvojeno 50.000 KM za izradu idejnog rješenja Doma kulture i pribavljanje neophodnih saglasnosti i dozvola, a u Nacrtu budžeta za 2023. godinu planirano je 100.000 KM za prvu fazu izgradnje novog Doma kulture“, navedeno je u obavještenju koje je potpisao gradonačelnik Ljubiša Petrović.

 

Bijeljina.com