Miličević sam u trci za lidera SDS-a

20.05.2023. - Aktuelno

Novi lider SDS-a biće biran na izbornoj Skupštini 11. juna, a raspoloženje u stranci je trenutno takvo da je v.d. predsjednika Milan Miličević jedini kandidat za tu vruću poziciju što je, prema nekim mišljenjima, dokaz jedinstva u stranci, a ima i onih koji misle da niko osim njega ne želi da preuzme tu odgovornost u ovom momentu.

Nakon što su zbog lošeg rezultata na opštim izborima prošle godine svi članovi stranačkog Predsjedništva, uključujući i tadašnjeg predsjednika SDS-a Mirka Šarovića podnijeli ostavke, Glavni odbor (GO) je u novembru raspisao unutarstranačke izbore te je odlučio da će Miličević, u svojstvu vršioca dužnosti, voditi stranku do izbora novog lidera.

Miličević je, prije nekoliko dana nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnoj Ilidži, saopštio datum izborne Skupštine stranke i objelodanio da će ona biti održana u Banjaluci te da će delegati birati predsjednika i članove Glavnog odbora SDS-a.

Trenutni prvi čovjek SDS-a je već u nekoliko navrata isticao kako je spreman da preuzme kormilo stranke ako članstvo tako bude htjelo, a situacija mu i ide u prilog. Čini se da će Miličević biti usamljen u trci za lidera SDS-a, što se nije dešavalo ranije jer je uglavnom vođena borba između dva ili više kandidata pa je tako i Miličevića, prije nekoliko godina, tijesno pobijedio Mirko Šarović i postao predsjednik SDS-a.

Član Predsjedništva SDS-a Đorđe Milićević kazao je za “Glas Srpske” da je više od 60 odsto odbora sprovelo unutarstranačke izbore. Milićević, koji je i predsjednik Komisije za unutarstranačke izbore, kaže da im prilaze i mladi ljudi u pojedinim sredinama, među kojima su Doboj, Srbac, Petrovo, Foča i druge.

– Proces osnaživanja na lokalu trajaće ovu cijelu godinu kako bismo spremno dočekali lokalne izbore naredne godine. Ima stvari s kojima još nismo zadovoljni kada je riječ o lokalnim odborima, a kada je riječ o predstojećim junskim izborima, Milan Miličević je u ovom momentu jedini kandidat za predsjednika SDS-a. Prema statusu kandidata za predsjednika mogu predlagati opštinski i gradski odbori i svaki član Skupštine. Za sada nema drugih kandidata, osim Miličevića – istakao je Milićević za “Glas”.

To tvrde i sagovornici “Glasa” bliski Predsjedništvu SDS-a. Opšta ocjena je da polako slažu kockice na mjesta da bi ojačali i na republičkom i na lokalnom nivou. Stvari za sada, prema istim tvrdnjama, idu u pravcu da će biti samo jedan kandidat za predsjednika, ali ima različitih viđenja zašto je to tako. Dominira stav da je Miličević trenutno najbolji izbor, dok ima i onih koji smatraju da, osim njega, niko i ne želi da preuzme odgovornost u stranci koju je u vrlo teškoj poziciji.

– Proces unutrašnjih izbora još traje, a to u prevodu znači konsolidacija. To jača stranku na terenu, poboljšava strukturu SDS-a, a tačno je i da smo u zaletu nakon što je Ljubiša Petrović “preživio” referendum u Bijeljini koji su organizovali SNSD i njihovi partneri. Situacija u stranci je dobra, kao i raspoloženje članstva, a ni na Predsjedništvu niko nije rekao da bi on u tu trku za čelnu poziciju – istakao je sagovornik “Glasa Srpske”.

Univerzitetski profesor i politički analitičar Drago Vuković kazao je nedavno za “Glas” da je SDS u veoma dubokoj krizi te dodao kako smatra da SDS-u treba novi, mladi lider koji može stranku da izvuče iz žabokrečine i da je vrati na njeno mjesto.

SDS je na posljednjim izborima osvojio tek nešto više od 95.000 glasova u trci za pozicije u Narodnoj skupštini i time osvojio samo 13 poslaničkih mjesta što je daleko najgori rezultat u posljednja četiri izborna ciklusa.

Statut

Jedan od sagovornika “Glasa” je podsjetio i na izmjene Statuta SDS-a, krajem prošle godine, koje definišu da stranka ima tri potpredsjednika. To će, kaže, olakšati, odnosno doprinijeti boljoj strukturi u Predsjedništvu SDS-a, a potpredsjednici biće birani iz tri regije, odnosno po izbornim jedinicama u Republici Srpskoj za nivo Parlamenta BiH.

 

izvor/foto:Glas Srpske