Matursko veče pod kišobranima

26.05.2023. - Aktuelno

Maturanti Srednje stručne škole iz Janje proslavili su večeras matursko veče direktnim okupljanjem ispred hotela “Drina”, zbog obilne kiše koja je u popodnevnim satima zahvatila Bijeljinu.

Zbog toga je izostao tradicionalni defile bijeljinskim ulicama. Ipak, iako pod kišobranima, svi su iskoristili priliku da se fotografišu i da ovjekovječe ove maturske uspomene sa svojim roditeljima, rođacima, prijateljima i drugarima iz škole.

Direktor Srednje stručne škole u Janji, Aleksandar Matić, kaže da je ovo još jedna dobra generacija maturanata koji će već sutra zakucati na vrata biroa i potražiti svoje provo zaposlenje.

“Naša škola obrazuje učenike za razne profile zanimanja u oblasti geodezije i građevinarstva, ekonomije, prava i trgovine, te ugostiteljstva i turizma. Ove godine maturirala su sedamdeset i dva učenika ugostiteljske struke, građevinarstva i ekonomske struke.

U junu ćemo upisivati kuvare kao deficitarno zanimanje

 “Većina naših maturanata sada ima realne šanse da brzo dobiju posao u ugotiteljskim, građevinskim I drugim preduzećima u oblasti turizma, carine. To naročito važi za ugostiteljsku i građevinsku struku. Ne možemo ni da ih iškolujemo onoliko koliko ih tržište traži. Tokom srednjoškolskog školovanja obrazuju se i oblikuju kao budući vrijedni i dobri radnici, što se u praksi i potvrdilo. Mi ćemo sada u junu upisivati konobare i kuvare koji su deficitarno zanimanje. Dobijaće stipendiju u mjesečnom iznosu od 100 KM i besplatan prevoz do škole. Upisivaćemo i carinske tehničare, takođe, jedno odjeljenje, a školujemo i arhitektonske tehničare, jedini na ovim prostorima, kao i trgovačke tehničare”, izjavio je direktor Aleksandar Matić.

 

 Lijepo smo se družili, a nešto smo i naučili

Mirela Hamzić je budući ekonomski tehničar.

“ Ostvarila sam jak vrlodobar uspjeh. Moja namjera je da se zaposlim u nekom preduzeću. Što se tiče škole, prezadovoljna sam svim onim što sam naučila, ali i druženjem tokom srednje škole”, kaže Mirela.

Miljana Radosavljević je završila četvorogodišnje zanimanje za turističkog tehničara. Ona kaže da planira što prije potražiti posao u nekom preduzeću.

 “Srednjoškolsko doba je jedan divan period u našim životima. Nama se čini da sve ono što je lijepo, kratko traje. Do kraja života ćemo se sjećati uspomena iz srednje škole”, kaže Miljana.

Suvada Pobrklić  je završila smjer za trgovačkog tehničara. I ona kaže da će potražiti  prvo zaposlenje.

 “Sve je bilo super u srednjoj školi. Lijepo smo se družili, a nešto smo i naučili, što ćemo pokazati u radnoj praksi”, kaže ova djevojka.

Bijeljina.com